Négyszáz éves levelet is felolvastak a derecskei városnapon

Akt.:
Számvetés a városnapon
Számvetés a városnapon - © Fotó: Kovács Péter
Derecske – A nyolc évvel ezelőtt városnapként indult esemény erre az évre egy négynapos programsorozattá vált.

A csütörtöktől vasárnappal záródóan tartott eseménysornak több csúcspontja is volt. Például pénteken a Ghymes együttes ingyenes szabadtéri koncertje a főtéren felállított fedett színpadon, illetve szombaton az egész napos programsor. Ebben délelőtt Járásunk ízei címmel a szűkebb tájegység ételeit főzték bográcsokban, üstökben a járás településeinek képviselői. Délután Porkoláb Ferenc népművészet mestere, a városban élő szűrrátét készítő népi iparművész munkáiból nyílt kiállítás a művelődési központban. Miközben a gyermekeknek különböző programok zajlottak a nagyszínpadon.

1631. július 23-án keltezett levél

Az esti programok a város művészeti csoportjainak felvonulásával kezdődtek. Az idén már a kilencedik alkalommal megtartott városnap központi ünnepsége kezdetére teljesen megtelt Derecske főtere, ahol először korabeli ruhába öltözött előadótó olvasta fel I. Rákóczi György erdélyi fejedelem 1631. június 23-án keltezett kiváltságlevelét, amelyben ezer hajdú letelepedését engedélyezte Derecskére. A hajdúknak, valamint örököseiknek egyebek mellett katonaként kellett szolgálniuk a fejedelmet, amiért mentesültek az adófizetés alól. A szónok a kiváltságlevelet átadta Bakó István polgármesternek, aki ünnepi beszédében értékelte az elmúlt egy esztendőt is.

– Befejeződött a szennyvízberuházás, elkészült a vezetékrendszer és megépült a tisztítómű, megújultak a középületeink, köztük az egészségház és az általános iskola Lengyel utcai épülete, folytatódott az utak aszfaltozása – sorolta a városvezető, majd kitért arra is, hogy nem szabad megfeledkezni a gondokról sem. Elsőként említette, hogy derecske lakossága 9 ezer fő alá csökkent, sokan halnak meg és kevés gyermek születik. Jelentős számban vannak munkanélküliek, a probléma orvoslására a helyi vállalkozók az Európai Unió támogatását felhasználva tevékenykednek.

A városi kitüntetések átadása után Derecskeiek a derecskeieknek címmel a helybeli művészeti- és civil csoportok városnapra készített műsorait láthatta a mintegy ezer fős közönség.

HBN-KZS


A város kitüntetettjei

 

Derecske városért emléklap:

  • Sápi Csaba
  • Sándor Lili
  • Bordás Dávid
  • Hegyesi Benjámin

Zákány József pedagógiai-díj:

  • Varga Sándorné

Derecske Városért-díj:

  • Varga Zoltán és Varga Zoltánné

Címkék: , ,hirdetés