Számítógépet kaptak ajándékba

Oklevelet és számítógépet kapott az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól nemrégiben a nyírkátai általános iskola.

Az országban összesen öt oktatási intézmény tantestülete részesült ilyen elismerésben, az értékes informatikai ajándékot és az oklevelet a Parlamentben adtak át a roma gyerekek oktatása–nevelése során elért kiemelkedően sikeres teljesítményéért.

Sikeres felzárkóztatás

Fazekas Gyula igazgató elmondta: a nyírkátai általános iskola diáklétszáma 240 fő, ebből 136 roma származású fiatal. Nagy kihívást jelentett elérni, hogy a cigánygyerekek rendszeresen járjanak iskolába, erőfeszítéseket tegyenek tanulmányaikban, s elvégezzék az általános iskolát.

A pedagógusok szakköröket, korrepetálási és felzárkóztató foglalkozásokat tartottak, tartanak a cél elérése érdekében. Az évente megrendezett helyi, körzeti, illetve megyei vers- és mesemondó versenyen több tehetséges diák is képviselte iskoláját. A tantestület igen jó kapcsolatot alakított ki a helyi cigány önkormányzattal. Vezetője, Horváth Béla kiemelte: a kisebbségi önkormányzat a költségek részbeni átvállalásával elérte, hogy a hátrányos helyzetben lévő roma tanulók is részt vegyenek az iskolai kirándulásokon. A számítógép hasznos segítője lesz a további ismeretbővítésnek.

– Palicz István –