Számos attrakcióval vár a VI. Hajdúsági Expo

Akt.:
Számos attrakcióval vár a VI. Hajdúsági Expo
© Fotó: Matey István
Hajdúböszörmény – Több, mint 10 ezer vendéget várnak péntektől vasárnapig.

A hajdúvárosban másfél évtizedes hagyománya van a traktorhúzásnak. Az agrotechnikai sport népszerűsítésére néhány éve megalakult a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület (HBTE), hat éve pedig immár a Hajdúsági Expo keretein belül versengenek a súlypadot húzó versenytraktorok, illetve amatőr társaik. Idén már az Európai Traktorhúzó Szövetség tagjaként az Európai Kupa egyik állomását rendezhetik meg augusztus 12-13-án a Széchenyi-iskola területén. Mint azt dr. Ficsor László, a HPTE elnöke a három napos rendezvény pénteki nyitányán kiemelte, Európa 6 országából 20 versenyző csapatot várnak, ami azért is rendkívüli dolog, mert a kis civil egyesület nagy támogatóik és a belépőjegyek révén tudja csak megszervezni a rendezvényt.

Élet a boxutcában

A városba érkező belgákat, akik a verseny hivatalos súlypadját hozták, lenyűgözi a szép magyar vidék a napraforgókkal, az olaszok imádják a rizses húst kenyérrel, a csapvizet meg úgy isszák, mint a sört, annyira ízlik nekik. A szervezők a héten több településen roadshow keretében mutatták be a versenytraktorokat, amelyek szombaton és vasárnap több kategóriában állnak rajtvonalhoz a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium területén, és ugyanott három napig megcsodálhatók – hallhattuk.

Betakarítás

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett, mintegy 5 millió tonna (5,2 tonna termésátlaggal hektáronként) őszi búza már a magtárakban van, eljött a számadás, a hálaadás ideje. Nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető a szokásos felvevőpiacokon – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Hajdúsági Expo nyitó sajtótájékoztatóján pénteken.

Fotó: Horváth Tamás Fotó: Horváth Tamás ©

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte, rendszeresen jó partnerei a böszörményi rendezvénynek, hiszen a megye és a város jelentős agrárközpont, az expó pedig komoly színvonalú, számos kísérőprogrammal szervezett esemény, amely a mezőgazdasági potenciálra épít. Ezt megerősítve Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere hangsúlyozta, az országos támogatás pozitív visszajelzés a városnak, bíznak benne, hogy idén is sok látogatót vonz a VI. Hajdúsági Expo, amely vasárnap estig tart.

Fotó: Horváth Tamás Fotó: Horváth Tamás ©

“A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei Szervezete megalakulása óta, 5. alkalommal társszervezője a Hajdúsági Expónak. A Hajdúk fővárosa, Hajdúböszörmény Hajdú-Bihar megye és az ország egyik legjelentősebb agrárkörzete; egyetlen adattal szeretném ezt érzékeltetni: 1500 gazdálkodó több mint 28 ezer hektárra igényel itt területalapú támogatást. A hangsúlyos kamarai jelenlét kiváló lehetőség arra, hogy a hétköznapokban végzett munkánkat, eredményeinket megmutathassuk mind a szakterületünk szereplőinek mind pedig a szélesebb látogatói közönségnek” – fogalmazott Szabó Sándor, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

HBN-BB


Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke (b) és Jávor András, a Juh és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke kezet fog, miután együttműködési megállapodást írt alá Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expón megrendezett Kelet-magyarországi Agrárfórumon 2017. augusztus 11-én
Hajdúböszörmény - Jól képzett szakemberek nélkül nincs biztos jövő és perspektíva az agráriumban - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben a VI. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Európa Kupa sajtótájékoztatóján. Nagy István elmondta, hogy augusztus 31...