Számlákkal trükköztek, az adóhatóság résen volt

Debrecen – Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette a vád három férfi ellen; az ügyészség szerint kettőjük kft.-je közel 600 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, majd ennek egy részét valótlan tartalmú számlákkal fedték le. Tárgyalásuk szerdán kezdődött meg a Debreceni Törvényszéken.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata szerint az A-C. Kft. 2008-ban pályázaton nyert 571 millió forintot a Nemzeti Technológiai Programban. A kft.-nek a projekt megvalósításához speciális laborra és gépre volt szüksége, de a támogatásból ezt saját ingatlanján nem valósíthatta meg, ezért 5 évre bérbe adta raktárépületét az I.P. Kft.-nek, mely vállalta ott labor kialakítását, s annak használatára később bérbeadóként szerződött az A-C. Kft.-vel.

V. László elsőrendű és N. Tibor másodrendű vádlottaknak az A-C. Kft. ügyvezetőiként 571 millió forint vissza nem térítendő támogatás fejében egy projektet kellett megvalósítaniuk, ehhez élelmiszer-kutató laborra és extruder gépre volt szükségük. Az A-C. Kft. öt évre bérbe adta a debreceni I.P. Kft.-nek a Monostorpályiban lévő raktárépületét, havi nettó 50 ezer forintért, s a harmadrendű vádlott, P. Imre (az elsőrendű vádlott rokona), az I.P. Kft. ügyvezetője vállalta, hogy a bérleményt felújítja és élelmiszer-kutató labort hoz létre. Ezután az I.P. Kft. szerződött bérbeadóként az A-C. Kft.-vel, a laborközpont és az extrudáló gép bérbeadásáról, laborhasználati óránként nettó 260 ezer forintért – áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádiratában; az ügyben szerdán kezdődött a tárgyalás a Debreceni Törvényszéken.

Azonban a szerződés azt a célt szolgálta – írja a vád –, hogy az A-C. Kft. az így generált költségeket a pályázat keretében el tudja számolni. Valójában a gépbeszerzést és a felújítást V. László és hozzátartozói intézték, az I.P. Kft.-nek nem voltak meg a szükséges anyagi forrásai, P. Imre V. László utasításai alapján járt el. Az A-C. Kft. a bérleti díj számlái alapján áfabevételét is csökkentette, illetve 23 millió forintnyi áfát visszaigényelt, azonban az adóhatóság feltárta a számlák valótlanságát, így a kiutalás elmaradt. Az ügyészség visszásságokat állapított meg az extruder géppel kapcsolatban is, melyet 51 millió forintért szereztek be, majd az I.P. Kft. V. László utasítására 55 millió forintért eladta azt egy angol cégnek, majd ugyanezen a napon visszabérelte havi 30 millió forintért. A vádhatóság szerint V. László és N. Tibor kezdettől tudták, hogy olyan költségeket fognak elszámolni, amire támogatás nem igényelhető. A költségvetést ténylegesen 135 millió forint vagyoni hátrány érte.

HBN