Szálláshelyek épültek PPP-ben Debrecenben

Szálláshelyek épültek PPP-ben Debrecenben
A Napló megtudta, hogy a Debreceni Egyetemnek három, PPP-konstrukcióban működő épülete van. Az újonnan épült Campus Hotel, valamint a Kossuth Lajos Kollégiumok (I-II-III.) és az OEC-II. Kollégium rekonstrukciója.

Az elmúlt években döntően autópályát, oktatási és kultúrális, valamint sportlétesítményeket építettek az országban a köz- és a magántőke közös finanszírozásában (PPP: Public Private Partnership), mely beruházások felülvizsgálatát Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben jelentette be.

A Napló megtudta, hogy a Debreceni Egyetemnek három, PPP-konstrukcióban működő épülete van. Az újonnan épült Campus Hotel, valamint a Kossuth Lajos Kollégiumok (I-II-III.) és az OEC-II. Kollégium rekonstrukciója valósult meg a köz- és a magántőke együttes finanszírozásában.

Az egyetem csak szálláshely-jellegű PPP-konstrukciókban vett részt, mivel az intézmény számára kiemelt jejelntőségű feladat a hallgatók elhelyezése megfelelő lakhatási körülmények között. A Campus Hotelnél 24, a másik két esetben pedig 20 év a futamidő, ezután a kollégiumok a magyar állam tulajdonába, illetve az egyetem kezelésébe kerülnek.

Az egyetem évente tíz hónapra béreli a befektetőtől a létesítményeket, a fennmaradó nyári két hónapban pedig a hasznosítás a befektető feladata. A bérlés kollégiumi férőhelyenkénti szolgáltatás vásárlását jelenti ebben a finanszírozási konstrukcióban.