Szakszervezeti vezetők és orvosok is a szervezett bűnözésnek dolgoztak Calabriában

Róma, 2012. július 17., kedd (MTI) – Három szakszervezeti képviselőt és négy orvost tartóztatott le a rendőrség kedden a dél-olasz Calabriában. A hatóságok szerint a calabriai maffia, azaz a ‘ndrangheta fizette őket.

A ‘ndrangheta átszövi az élet minden területét és térdre kényszeríti a gazdaságot – hangoztatta Reggio Calabria ügyészsége a sajtónak a keddi letartóztatásokat kommentálva.

Három letartóztatott a Salerno-Reggio Calabria között a nyolcvanas évektől épülő A3-autósztráda építkezési területén munkásként dolgozott, ezenkívül három különböző szakszervezetben vezető pozíciót töltöttek be. A hatóságok szerint a helyi Nasone klán emberei voltak, akik információkat szolgáltattak a ‘ndranghetának, megfélemlítették az építkezésen dolgozó többi munkást, és ők szedték be a védelmi pénzeket is.

A ‘ndrangheta az építkezést végző vállalkozóktól az államtól kapott összeg három százalékát követelte. Ha a vállalkozó nem fizetett, megfenyegették, kamionjait felgyújtották, gépeit megrongálták.

A Catanzaróban letartóztatott négy orvost azzal vádolják, hogy hamis orvosi igazolással segítették ki a börtönből a ‘ndrangheta letartóztatott tagjait. A bűnszervezet vezéreinél például elmebetegséget diagnosztizáltak szabadulásuk érdekében.

MTI