Szakmát tanulni nem szégyen

Az egyhetes programsorozaton számos szakmával megismerkedhetnek a leendő diákok
Az egyhetes programsorozaton számos szakmával megismerkedhetnek a leendő diákok - © Illusztráció: Molnár Péter, archív
Debrecen – Aki egy jó szakmát választ, az nem fog kevesebbet érni másoknál, a saját területén pedig még sztár is lehet. Éppen ezért az a célunk, hogy minél több fiatalnak megmutassuk, manapság nem szégyen szakmát tanulni – jelentette ki Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a Debreceni Szakképzési Hét elnevezésű programsorozat és a Szakmák Éjszakája beharangozó sajtótájékoztatóján kedd délelőtt.

A cívisváros vezetése fontosnak tartja, hogy a szakgimnáziumok is kivegyék a részüket a debreceni oktatásból, ami egy stratégiailag fontos kérdés, ha a város vezető központ akar lenni ebben a régióban – fejtette ki Komolay Szabolcs alpolgármester kedden, a Debreceni Szakképzési Hét elnevezésű programsorozat és a Szakmák Éjszakája beharangozó sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, az utóbbi időszak gazdasági fejlesztései miatt több ezer szakmunkásra van szükség, így, aki szakmát szeretne tanulni, annak biztosan kiváló lehetősége lesz elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Növelnék a tanulók számát

– A Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) vezetőségével jó kapcsolatot ápolunk, és örömmel látjuk, hogy minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a fiatalok körében népszerűsítsék a szak­oktatást. Jó hír, hogy egyre nagyobb az igény és az érdeklődés, mivel szeretnénk, ha a Debrecenben tanuló diákok száma 30 százalékkal nőne – jelentette ki az alpolgármester.

– A szakképzés nem egy öncélú dolog, figyelembe kell vennünk a fejlődési irányokat, az arányokat ahhoz, hogy mindenki megtalálja azt, amit keres – hangoztatta Tirpák Zsolt, a DSzC főigazgatója.

ds2

Fotó: Matey István

A mostani Szakképzési Hét és a Szakmák Éjszakája program­sorozatnak is az a célja, hogy megismertessék az általános iskolák igazgatóival, tanáraival, a szülőkkel azokat a módszereket, amelyekkel tanítanak. Ennek érdekében szerveznek egy konferenciát, ahol részletesen bemutatják az oktatási folyamatokat, illetve azt, hogy manapság miért is jó szakmát tanulni. Emellett meghirdettek egy programozási versenyt a National Instruments céggel és a DSzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziuma közreműködésével; ezzel a mérnöki képzések iránti érdeklődést szeretnék növelni az általános iskolások körében. – A programok elsősorban az igazgatóknak és a tanároknak, valamint a szülőknek szólnak, hiszen nekik van befolyásuk a gyermekek továbbtanulásában 0 hangsúlyozta a főigazgató.

Az iskolában mutatják be

A szakoktatásról a legátfogóbb képet a Szakmák Éjszakáján kaphatnak az érdeklődők, amely április 21-én fél hatkor kezdődik a DSzC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimná­ziumában, de a Centrum többi intézményében is lesznek bemutató órák. Itt részletesen lehet tájékozódni az iskolaigazgatóktól, tanároktól, a különböző cégek vezetőitől, és maguktól a diákoktól is, hogy miért is érdemes a gimnázium helyett szakgimnáziumot választani.

ds3

Fotó: Matey István

Tirpák Zsolt hozzátette, ha növekszik a szakoktatásban lévők száma, az a gazdaságra is jó hatással van.

HBN–BR