Szakképzésre buzdítanak

Akt.:
Tirpák Zsolt
Tirpák Zsolt - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Akiket nem vettek fel valamely felsőoktatási intézménybe, azoknak nyújthat alternatívát a szakképzés; ugyanakkor a munkaerőpiaci igények és az ország versenyképessége miatt is létfontosságú a felkészült szakemberek kibocsátása – hangzott el a Debreceni Szakképzési Centrum szerdai sajtótájékoztatóján. Az intézmény a jövőben ügyfélszolgálati rendszerrel támogatja beiskolázást, az érdeklődők bármely tagiskolájában komplex tájékoztatást kaphatnak.

Többek közt egy és két év alatt elvégezhető, akár ingyenes képzésekkel, nyelvtanítással, felnőttoktatással várja a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) azokat, akik most sikertelenül felvételiztek a felsőoktatásba, vagy nem is pályáztak, de mindenki mást is, aki szakmát kíván szerezni – mondta el Tirpák Zsolt főigazgató szerdai sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a DSZC nem csak iskola, hanem szolgáltató és tudásközpont is szeretne lenni, ezt támogatja az az ügyfélszolgálati rendszer is, mely augusztus 10-től kezdi meg működését a 12 tagintézményben.

Ezen iskolákban igen széles palettáról lehet választani; Tirpák Zsolt kiemelte az ipari szakmákat, melyeket ma már nem „nyakig olajosan” kell elképzelni.

– Az ipar ma sokkal inkább robotikát, informatikát, okos épületeket jelent, ennek megfelelően a képzés sem ugyanaz, mint harminc éve, nagyon komplex porgramok alapján oktatunk – mondta, emlékeztetve arra, hogy országos törekvés az újraiparosítás, illetve Debrecen nagyon sok ipari befektető vonz.

Jelenleg a DSZC egyik törekvése az érettségire épülő szakképzéseinek erősítése. Ezek egy vagy két év alatt elvégezhetők, és sokféle területet fognak át (gépész, informatika, elektronika, vegyipar, logisztika, kereskedelem, nyomdaipar). Emellett a felnőttképzésben is számos lehetőséget kínál a Centrum, rugalmasan alkalmazkodva a munka mellett tanulók igényeihez, így például akár saját munkahelyen is elvégezhető a gyakorlat – részletezte a főigazgató. Végezetül hangsúlyzta: „szakmát tanulni ma kvalifikált tevékenység!”

HBN


​Iskolarendszerű képzésekre augusztus 31-ig várják a jelentkezéseket, felnőttoktatásba szeptember első hetében még lehet jelentkezni.

Bővebb információk: www.dszc.hu

hirdetés