Szakképzés: legyen presztízse!

Akt.:
Új alapokra helyezték nálunk a szakemberképzést
Új alapokra helyezték nálunk a szakemberképzést - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Egy társadalom sikerének alapja a megfelelő oktatás; ebben nincs is vita.

Egy leendő befektetőnek nagyon fontos, hogy szakképzett-e a helyi munkaerő, ennek érdekében a város eltökélt célja a helyi szakképzés megerősítése – hangzott el azon a rendezvényen, ahol a szakképzés helyzete és lehetőségei voltak terítéken, és amit a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) szervezett hajdú-bihari cégvezetőknek.

Foglalkoztatási paktum

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, az elmúlt évtizedekben a szakképzés veszített presztízséből, melynek következtében a műszaki szférában munkaerőhiány lépett fel. Rácz Róbert kormánymegbízott kiemelte, hogy a szakképzést az állam kivette a Klik alól és áthelyezte a Nemzetgazdasági Minisztérium fennhatósága alá, ezzel is elősegítve a képzés megreformálásának hatékonyságát.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Dr. Barcsa Lajos debreceni alpolgármester véleménye szerint a város jövője a cégvezetők kezében is van. – Egy leendő befektetőnek nagyon fontos, hogy milyen szakképzett a helyi munkaerő, ennek érdekében a város eltökélt célja a helyi szakképzés megerősítése. Bár hazai viszonylatban az már így is megállja a helyét, de a nemzetközi versenyben kell felvenni a kesztyűt. Ehhez a város minden segítséget és forrást biztosítani próbál, együttműködve a kormányhivatallal és az erre fogékony vállalkozásokkal. A foglalkoztatási paktum keretein belül a jövőben majdnem három milliárd forintnyi európai uniós támogatás áll a város rendelkezésére, melyet képzési támogatásra és bérjellegű támogatásra lehet fordítani.

Gond a szűk korfa

Miklóssy Ferenc, a megyei kereskedelmi kamara elnöke Finnország példáját hozta fel arra a felvetésre, hogy minden társadalom sikere az oktatáson alapul. Elmondása szerint a képzett humántőke a szűk kapacitás, mivel hazánkban rendkívül szűk a korfa, jóval többen hagyják el a munkaerőpiac műszaki szegmensét, mint ahányan új dolgozóként belépnek. A kamarai vezető hangsúlyozta, arra a kérdésre kell keresni a választ, hogy miként lehet felnőttképzéssel a reálszférába irányítania munkaerőt? Végül kiemelte, a szakképzésben olyan oktatási programot kell összeállítani, amit a felvevőpiac kíván. Szavai összecsengtek Dr. Ábrahám László, az National Instruments Hungary Kft. ügyvezetőjének a véleményével, aki elmondta, hogy az amerikai tulajdonú cégüknél tanulmányok készültek a honi szakemberlétszám drasztikus visszaesésének az okairól. Megfigyelésük szerint egyrészt az emberekben rossz beidegződés alakult ki a gyárakkal kapcsolatban, másrészt a nem megfelelő általános iskolai képzés és az alaptudás hiánya az iskolai tanműhelyekben nagyban hozzájárult a jelenlegi helyzethez. Javaslatuk szerint pályázatokat kellene kiírni, ahol cégek és oktatási intézmények közösen indulhatnának illetve még több forrást fordítani az iskolákra és az oktatásra.

HBN–MSZ


Talán jó irányba…

Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója rámutatott, a megfelelően képzett szakember kulcsfontosságú az egész világon, ehhez a szakképzés folyamatos megújítására, kapcsolatok bővítésére, állandó információ-áramlásra van szükség. ­ A gazdaságnak elvárásainak megfelelő technikusokra, szakmunkásokra van szükség. A felelősség és az erőforrások összehangolása nagyon fontos, ennek koordinálására jött létre tavaly tizenkét intézményből a DSZC. Fél évi működés után komoly konzekvenciákat levonni kockázatos, de talán elmondható, hogy jó irányba indultunk el.
hirdetés