Szakképzés: fontos felkelteni az érdeklődést

Kielkopf Erzsébet, Pénzes Csilla és Pelyhéné Bartha Irén
Kielkopf Erzsébet, Pénzes Csilla és Pelyhéné Bartha Irén - © Fotók: Matey István
Debrecen – Nem lehet elég korán kezdeni a szakmákkal való ismerkedést – vélik a szakemberek.

Ahogyan már a Napló és a Hajdú Online is beszámolt róla, együttműködési megállapodást kötött a Határ úti Ipari Parkban működő FAG a Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) arról, hogy az utóbbi égisze alatt működő Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakgimnázium és a Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola 29 tanulója technikusi képzésének egy részét a cégben töltse. Saját munkaterület, tisztaság és rend, s még a tanuló fotója is kinn van: ilyen látvány fogadja a FAG tanműhelyébe érkező gyerekeket.

– Az első és a legkézenfekvőbb lehetőség a szakképzett utánpótlás kinevelésére a saját tanműhely. A szakképzési centrummal együttműködve jelenleg összesen 120 diákunk van, a céget és a szakmát már az általános iskolásoknak is népszerűsítjük. Nyílt napokat szervezünk, meghívjuk a tanulókat, és mi is ellátogatunk hozzájuk – tájékoztatott Kielkopf Erzsébet, a FAG Magyarország Ipari Kft. személyügyi vezetője.

Nem lehet elég korán kezdeni a szakmákkal való ismerkedést – mondta Pénzes Csilla, a DSZC vállalati kapcsolatokért felelős felnőttképzési referense.

– Olykor sem a szülő, sem a gyerek nem tudja, hogy egyes szakmák mit takarnak, ezért el kell nekik magyarázni. A klasszikus szakmák (szakács, pincér, cukrász, bolti eladó) jelentése egyértelmű, de sokszor még mi sem vagyunk tisztában azzal, hogy például a technikus mit jelent ma, a csúcstechnológiákat alkalmazó vállalkozások világában. Szerencsére sokszor hívnak minket szülői értekezletekre is, ilyenkor kígyózó sorok állnak Tirpák Zsolt főigazgató úr előtt, hogy kérdéseikre választ kaphassanak.

Az elmúlt évben 18 százalékkal nőtt a szakképzés iránt érdeklődő tanulók száma. Ez ugyan még az út eleje, de azt mutatja, hogy az pozitív és előremutató”

– folytatta.

Újabb tervezet

Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a kormány előtt van egy olyan tervezet, amely még hamarabb vonzaná a gyerekeket a szakképzésbe. Tanuló-előszerződésről van szó, ami a középfokú beiskolázási év előtt köthető, s azt jelenti, hogy a tanulót mintegy kiválasztották, s ha majd a felvételi eljárás során pontszámazonosság adódik, akkor ezeket a tanulókat előnyben kell részesíteni.

HBN–BB


Munkaerőpiaci kerekasztalt rendezett a Napló a terület legfontosabb helyi szereplőivel
Debrecen - Nehéz megoldásokat találni a foglalkoztatás időszerű gondjaira. A cégek 20 százaléka például problémának érzi, ha szakképzett munkaerőt kell felvenni – számos tanulság mellett ez is kiderült azon a kerekasztal-beszélgetésen, melyet a Napló szerkesztőségben tartottak, többek között a szakk...