Szakított a világbajnokkal

Szakított a világbajnokkal
Hosszúpályi – Baráth Luigi Nicki Pedersen után egy másik világsztárnak, Hans Andersennek dolgozik.

Az elmúlt években rendre érdekeltek voltunk a salakmotoros Grand Prix viadalain, igaz nem versenyzőért szurkolhattunk, hanem egy olyan honfitársunk előtt emelhettük meg kalapunkat, aki a dán világbajnok, Nicki Pedersen szerelőcsapatába tartozott. Baráth Lajos – közismertebb nevén Luigi – az elmúlt szezon végén a szakítás mellett döntött, elhagyta a Pedersen Team-et, de nem maradt munka nélkül, sőt valamilyen szinten még előrébb is lépett.

A váltás háttere

– Úgy éreztem, Nicki Pedersen mellett csökkent a motiváció, háromszor nyertünk világbajnoki címet, s ezt már nem igazán lehetett überelni. Új kihívásra vágytam, s az utolsó lökést az adta meg a váltáshoz, hogy a Pedersen Team technikai főnöke, John Jörgensen azt mondta: „Mutass még egy olyan embert a szerelők között, aki olyan sok mindent tud, mint te” – kezdte a beszélgetést Luigi, aki Hosszúpályiban él, s a családi háza mellett kialakított szerelőműhelyben tuningolja, szervizeli a salakmotor blokkokat.

– Bár nem vertem nagydobra, gyorsan híre ment a szabaddá válásomnak, s két Grand Prix-s versenyző is megkeresett. A legkomolyabban Hans Andersen érdeklődött irántam, és lényegében ugyanazt várta tőlem, mint amit Nickinél csináltam, a GP-n, a Világkupán és a lengyel ligában kell segítenem. Illetve van egy lényeges különbség: a szerelés mellett én leszek a technikai csapat főnöke is egyben.

Előrébb kell lépni

Hans Andersen kvalitását jól ismerik mindazok, akik az elmúlt években figyelemmel követték a világbajnoki pontvadászatot, a dán a topversenyzők szűk táborába tartozik, az elmúlt négy évben egyszer volt 6. (2006) és kétszer 5. (2007, 2008) a Grand Prix idény végén, ám tavaly a 10. helyen zárt, s csak a szervezők által kapott jogot az idei szereplésre a legjobbak között. – Andersenről mindenki tudja, hogy nagy talentum, de a nagy kérdés az, eljuthat-e arra a szintre, amire a képességei predesztinálják – tette fel a költői kérdést a magyar szakember.

– A hiányosságai közül a legnagyobbnak azt érzem, hogy a műszaki dolgok terén nincs a csúcson, s mivel a legjobbak között apróságokon múlik egy-egy futamgyőzelem vagy jobb helyezés, így ez nagyon sokat nyom a latba. Persze beszéltünk a célokról is, idén az az elvárás, hogy stabilizálja a helyét a legjobbak között, s a szezon végén a 4. hely magasságában végezzen.

Luigi elmondta, a tervek szerint az Andersen Team – ha az időjárás engedi – március elején a horvátországi Goricanban edzőtáborozik, majd a hónap közepétől Lengyelországban készül a szezonra.

B.N.