Szakértők meghallgatásával folytatódott Geréb Ágnes büntetőpere

Szakértők meghallgatásával folytatódott Geréb Ágnes büntetőpere kedden a Fővárosi Bíróságon a sajtó és a média felfokozott érdeklődése mellett, ami nyilvánvalóan annak tudható be, hogy az orvosnőt egy újabb otthonszülési ügy miatt a bíróság október elején előzetes letartóztatásba helyezte.

A Fővárosi Bíróság által kedden meghallgatott hat igazságügyi orvos szakértő véleménye számos részletkérdésben eltér egymástól, de abban valamennyien egyetértenek, hogy az otthonszülés szabályai Magyarországon nem egyértelműen rendezettek.

Geréb Ágnes szülés-nőgyógyász, pszichológus, szülésznő 1977-ben szerzett diplomát. Éveken át klinikai szülészként dolgozott a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Első alkalommal 1989-ben segédkezett úgynevezett tervezett otthonszülésnél. 2007-ben a Fővárosi Ítélőtábla három évre jogerősen eltiltotta szülész-nőgyógyász foglalkozása gyakorlásától.

Jelenleg három bűncselekménnyel vádolja az ügyészség Geréb Ágnest, illetve vádlott-társait. Az első vádpont szerint Geréb 2003 karácsonyán ikerszülést vezetett egy lakásban, a második magzatnak gyenge volt a szívhangja, ezért az édesanyának injekciót adtak. A percekkel később megszületett gyermek nem lélegzett, a mentők megérkezéséig oxigénhiányos állapotban volt, ami miatt a vád szerint maradandó agykárosodást szenvedett és hat hónappal később meg is halt. A másik esetben, 2007 szeptemberében a szülőcsatornába szorult be egy magzat. Hiába próbálták őt világra hozni, az újszülött meghalt. A harmadik eset 2007 október végén történt, ekkor a szülés közben komplikáció lépett fel és a fiatal asszonyt súlyosan kivérzett állapotban szállították kórházba. Az egyesített három ügyet még 2008-ban a Pesti Központi Kerületi Bíróság kezdte tárgyalni, majd 2010 tavaszán áttették az ügyet a Fővárosi Bíróságra, mert igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján felmerült, hogy az egyik bűncsel ekmény az eredeti vádtól eltérően súlyosabban, gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősülhet.

A kedden meghallgatott igazságügyi orvosszakértők először arról az esetről mondtak véleményt, amelyben egy szülő nő vérzését Geréb Ágnes és munkatársai nem tudták megállítani és így az asszony kivérzett állapotban került kórházba. A mentőorvos jelentése szerint a vádlottak késlekedtek a mentő kihívásával, ami a szülő nő életét közvetlenül veszélyeztette. Az orvosszakértői vélemény szerint akkor kellett volna azonnal mentőt hívni, amikor észleltk a több centiméteres repesztett gátsérülést.

A tragikus ikerszüléssel kapcsolatban az egyik szakértő azt mondta a keddi tárgyaláson, megdöbbentő számára, hogy veszi magának valaki azt a bátorságot, hogy három ember életét kockáztassa. Ugyanebben az ügyben született azonban olyan szakvélemény is, miszerint nincs okozati összefüggés Geréb Ágnes ténykedése és a magzat oxigénhiányos állapota között. Több szakértő véleménye szerint Geréb Ágnes és kolléganői szakmai szabályszegést követtek el, amikor ikerszülés levezetésére vállalkoztak. Bár az otthonszülés szabályai nálunk nem kidolgozottak, a hivatalos tankönyv előírásai és a nőgyógyászati-szülészeti szakmai kollégium állásfoglalása szerint a tervezett otthoni ikerszülés már önmagában szabályszegés.

Geréb Ágnes és négy vádlott-társa ügyének tárgyalását október 19-én tanúk meghallgatásával folytatja a Fővárosi Bíróságon Cserni János büntetőtanácsa.

– Független Hírügynökség –