Szakértő szemmel: a dél-amerikaiaktól vár valami “ízesebbet”

Akt.:
Csank János
Csank János - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A korábbi szövetségi kapitány, Csank János szerint manapság túl sablonos az európai labdarúgás.

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbb az 1998-as világbajnokság előtt volt a legközelebb ahhoz, hogy kiharcolja a részvételt, amikor selejtezőcsoportjában a második helyet szerezte meg Norvégia mögött. Ez pótselejtezőt ért akkor, de sajnos, a playoffban két nagyon súlyos vereséget (1–7 és 0–5) szenvedtünk Jugoszláviától, s ez a két meccs az akkori szövetségi kapitány, Csank János állásába került.

Talán a németek

Az oroszországi világbajnokság kapcsán a kétszeres bajnok és egyszeres Magyar Kupa-győztes trénerrel beszélgettünk.

– Természetesen nem tudhatom előre, hogy mit hoz a vébé, de úgy vélem, túl nagy meglepetést a játékstílusok terén nem fogunk tapasztalni – kezdte a 71 éves szakember. – Az európai válogatottak nagyjából ugyanazt a rövid passzos, tili-tolit erőltetik, holott sok nemzetnek ez egyáltalán nem fekszik. De Pep Guardiola néhány éve tökélyre fejlesztette ezt a stílust, és azóta majdnem mindenki ezt a sablont használja. Amikor a magyar csapat Eb-pótselejtezőt játszott Norvégia ellen, láttam, hogy az északiak is passzolgatni próbáltak, pedig ez nem a masszív hústornyok játéka. Végül a mieink jutottak ki a kontinenstornára. Csak a dél-amerikai gárdáktól várok valami fűszeresebbet a világbajnokságon, ők ösztönösebbek és persze, ha kell, odavágnak az ellenfélnek – mondta Csank.

De vajon ki nyerheti meg a Világkupát július 15-én?

– Úgy látom, a németek valamelyest mást játszanak, kevesebb oldalpasszt alkalmaznak, inkább gyors labdavezetéssel és egy az egyben felvállalt cselekkel, versenyfutásokkal próbálnak eredményesek lenni. Lehet, ez aranyat ér majd számukra.

TN