belföldi túra

2020.05.26. 17:53

Hazánk rejtett kincsei ránk várnak

Kaprinyák Nikolett, az örök utazó ezúttal képzeletbeli túrára hívja a Napló olvasóit.

Fotó: Kaprinyák Nikolett-archív

Az örök utazó, Kaprinyák Nikolett képzeletbeli utazásra invitálja a Napló olvasóit, hogy saját, átélt élményeivel segítsen a jelenlegi helyzetben.

A fiatal nő egész évben járja az országot, igaz, a bakancslistája végtelen, de vannak olyan helyek, ahová rendre visszahúzza a szíve, az ott szerzett élményeiről pedig szívesen számolt be lapunknak. – A Balaton-felvidék, örök szerelem, amely minden évszakban tud újat mutatni. Tavasszal a mandulavirágzással indul a szezon, és szinte egész évben találunk itt programot, látnivalót, nyitva tartó éttermet és borászatot. Győrt sokan a barokk belvárosa miatt látogatják, vagy Ausztria felé utazva egy megállóként tekintenek rá. Ám azt csak kevesen tudják, hogy a megyében micsoda értékek találhatók: a Pannonhalmi Főapátság és a fertődi Esterházy-kastély mellett remek természeti látnivalók és tanösvények futnak többek között a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén. Persze nem feltétlenül kell átutazni az egész országot ahhoz, hogy csodahelyekre bukkanjunk – kezdte az élménybeszámolót.

Fotó: Kaprinyák Nikolett-archív

Balaton-felvidék

A tavaszi mandulavirágzás idején érdemes nagy sétát tenni a balatongyöröki Bece-hegyen, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra. Panorámát nyújtó kápolnából több is akad a környéken, a fiatal nő kedvenc kápolnái a hegymagasi Lengyel-kápolna, a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna és a Szőlőhegyi Szentháromság-kápolna Szigligeten.

– Levendularajongóknak nyáron kötelező felkeresni a dörgicsei Levendula Majort vagy a Szent Balázs-hegyi levendulást, utóbbi helyen akár szüretre is van lehetőség. Panorámából nincs hiány a Folly arborétumban sem, termelői portékákért pedig a Káptalantóti Liliomkert piacra érdemes kinézni. Nagy kedvencem a szentbékkállai kőtenger, amely a Káli-medence talán legszebb természeti képződménye, s a nyári napnyugta idején varázslatos látványt nyújt. Kevesen ismerik a Salföld határában megbújó pálos kolostorromot, amelyet Szent Mária Magdolna tiszteletére szenteltek fel a 13. század előtt. A templom falai a boltozatig állnak, a gótikus ablakok formája még ma is kivehető. Varázslatos hely! Szuper kirándulóhely a szigligeti vár (most felújítás miatt zárva tart) és a Hegyestű tanösvény is – fűzte hozzá.

Fotó: Kaprinyák Nikolett-archív

Győr környéke

A Pannonhalmi Főapátságban a bazilika, a könyvtár és a kerengő is nyitva áll a vendégek előtt, de érdemes az épületen kívül is körülnézni. A főépülettől rövid sétára található a Boldog Mór-kilátó és a halat formázó lombkoronasétány, nyáron pedig a gyógynövénykert és a levendulás vonzza a legtöbb látogatót.

– Győr szomszédságában fekszik Nyúl község és hangulatos pincesora, ahol egy Sárkánylik névre hallgató, 500 éves pince is működik. A Fertő–Hanság Nemzeti Park területén, az Osli melletti Esterházy Madárvárta épületétől indul a Hany Istók tanösvény, amely a mocsárban talált különös fiúról kapta a nevét. A túrán megismerhetjük a Hanság élővilágát, találkozhatunk bivalyokkal és szürke marhákkal, a népes madárseregekről nem is beszélve. Győrtől 40 kilométerre, a veszprémi megyehatáron fekszik Bakonyszentlászló-Vinye, ahonnan kellemes erdei kirándulás tehető a Cuha patak mentén. A Magas-Bakony közkedvelt kirándulóhelye csaknem négy kilométer hosszan vezet a sziklás, vízmosásokkal tarkított völgyben, kisgyerekes családok egyik kedvenc kirándulóhelye – mondta.

Szatmár és Bereg

– Talán a túristvándi vízimalmot és a szatmárcsekei Kölcsey Ferenc Emlékmúzeumot senkinek nem kell bemutatni, de azt kevesen tudják, hogy Szatmárcsekén egy különleges nyughely is található. A csónakos fejfás temető 1776-ban nyitott meg, és napjainkban is használatban van, érdekessége, hogy a fejfáknak sajátos, csónakra emlékeztető formája van – ismertette érdekességként.

Fotó: Kaprinyák Nikolett-archív

– Főleg nyáron érdemes felkeresni a Luby-kastélyt, amelynek rózsakertjét a ritka fajok és a korhűség teszi unikummá. Középkori templomokat találunk Csengersima, Csaroda és Tákos településeken, utóbbit „mezítlábas Notre-Dame”-nak is nevezik a sárból betapasztott fala miatt – fűzte hozzá.

A legkedvesebb élmények

– A Balaton-felvidék mindig meg tud lepni, hiszen nincs két egyforma piac Káptalantótiban, és teljesen más a hangulat a Káli-medence aprócska településein, mint a Balatonhoz közeli városokban.

A Hanságban a Hany Istók tanösvényen hatalmas élmény volt testközelből látni szürke marhákat és bivalyokat, de a Cuha patak mentén a köveken ugrálva haladni is jó móka. A Beregi-síkságon nemcsak a középkori templomok, hanem a szíves vendéglátás is maradandó élményt jelent. Tákoson, a templomlátogatás alkalmával megpihentünk egy vendégházban, ahol tengeridarás töltött káposztát, lapcsánkát és tarkedlit kóstoltunk. Isteni volt! – örvendezett végezetül.

Nagy Emese

A magyar csodahelyek listája szinte végtelen

Átutazzuk a világot, hogy minél különlegesebb helyeket ismerhessünk meg, de sokszor a saját lakóhelyünk és környezetünk értékeivel sem vagyunk tisztában – hívja fel a figyelmet egy gyakran észlelhető furcsaságra Kaprinyák Nikolett.

– Amikor létrehoztam a Csodahelyek.hu oldalt, azt akartam, hogy az emberek minél több hellyel „találkozhassanak”. A népszerű kirándulóhelyek és történelmi épületek mellett olyan gyöngyszemeket is megismerhetünk, amelyeket főleg csak a helyiek vagy környéken élők tapasztaltak. Jártam az Őrségben, ahol ötmillió tőzike virágzik a Dobogó-erdő tanösvényen. Ez nemcsak Magyarországon, hanem Európában is ritka látvány, mégis csak kevesen ismerik. Ahogy a Tatai Fényes Tanösvényt is, ahol egy 1350 méter hosszú cölöpsétányon járva ismerkedhetnek meg a családok a lápvilággal. Szintén a Dunántúlon, a gánti Bauxitföldtani Parkban sétálva pedig olyan érzésünk lehet, mintha a Marson lennénk. Nincs mit tenni: nyitott szemmel kell járnunk! – hívta fel figyelmünket Niki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában