Szakértő: nagyon erősen indul az EP-kampány

Budapest – Nagyon erősen indul a kampány a jövő évi európai parlamenti (EP) választások előtt – mondta a Századvég Alapítvány vezető kutatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Pócza István elemzése szerint általában nem jellemzők a nagy viták, de most a migráció megítélése olyan ügy, amely mindenki számára érthetővé és kézzelfoghatóvá teszi a törésvonalakat az Európa jövőjét illető elképzelések között.

Jelenleg “seregszemle” zajlik Európában az EP-választások előtt, és az egyik oldalon “már színt vallott” Heiko Maas német külügyminiszter és Emmanuel Macron francia elnök, akik “egyértelműen az Európai Egyesült Államok mellett tették le a voksukat”.

A másik oldalon áll a szuverenisták két komoly képviselője, Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter – közölte a szakértő.

Pócza István szerint a küzdelem egyenlőtlen, mert a német külügyminiszter szavairól Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy csak magánvéleményről van szó, a francia államfő népszerűsége pedig “összeomlóban van”.

Orbán Viktor és Matteo Salvini ezzel szemben nagy támogatottságot élvez hazájában – mutatott rá.

Úgy vélte, az Orbán Viktor és Matteo Salvini neve által fémjelzett csoport mögött biztosan felsorakoznak a visegrádi országok.

Az elemző elmondta: a migráció szempontjából látható, mit okozna, ha az Európai Egyesült Államok koncepciójának képviselői kerülnének többségbe, hiszen azzal kevert népességű Európa jönne létre, ahol kérdéses, mekkora a biztonság és milyen kulturális alapokon áll.

Ezzel szemben áll egy olyan Európa, amelyet ismerünk, amelynek erős keresztény-zsidó gyökere van, ahol biztonságban élhetünk, és ahol “az állampolgárok többsége szeretne élni” – fogalmazott.

– MTI –