Szakértő: Dél-Szudán függetlenedése nem teljesítette a várakozásokat

Budapest, 2012. július 16., hétfő (MTI) – Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő szerint nem teljesültek a várakozások Dél-Szudán egy évvel ezelőtti függetlenné válásával, az ország továbbra is nagyon nehéz helyzetben van, és ez várhatóan nem is változik, amíg nem sikerül megállapodásra jutnia Szudánnal.

Dél-Szudán tavaly júliusban vált függetlenné Szudántól, amelynek addig autonóm tartománya volt.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense hétfőn az MTI-nek azt mondta: Dél-Szudánnak jó esélye volt arra, hogy elszakadásával javítson helyzetén, hiszen jelentős olajkészletei vannak, és adottak voltak a feltételek a mezőgazdaság fellendítésére is.

Az elmúlt egy évben azonban elsősorban humanitárius szempontból mindenképpen romlott a dél-szudániak helyzete – mutatott rá.

Mint mondta, ennek fő oka a máig rendezetlen konfliktus Szudánnal, mivel “borítékolható” volt, hogy Szudán nem törődik bele könnyen területe egy részének elveszítésébe. Hangsúlyozta: az elmúlt hónapokban “háborús helyzet” alakult ki a két állam között, főleg március-áprilisban vívtak fegyveres harcokat.

Csicsmann László emlékeztetett, a két ország eddig nem volt képes megegyezni a pontos határokról – ami azért is lényeges kérdés, mert komoly olajmezők találhatók a határvidéken – és az államadósság megosztásáról. Május óta tárgyalnak a kérdés rendezéséről, az ENSZ augusztusig adott határidőt a megállapodásra. A szakértő úgy látja, biztató jel, hogy a napokban Salva Kiir dél-szudáni államfő személyesen találkozott és fogott kezet Omár el-Besir szudáni elnökkel.

A docens felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás Szudán érdeke is, hiszen az ország kettészakadása miatt elmaradnak az olajbevételek a korábbiaktól, ezért a kormány megszorító intézkedésekre kényszerült, ami ellen tiltakozva az emberek az utcára vonultak Kartúmban.

A történtek talán megállapodásra késztethetik Omár el-Besirt, ami mindkét országnak előnyös lenne – fogalmazott.

Csicsmann László arra is kitért, hogy Dél-Szudánnak komoly belső gondokkal is szembe kell néznie. Gazdasági helyzetét igen érzékenyen érinti, hogy a Szudánnal fennálló konfliktus miatt az olajtermelés leállt, pedig ez adja az ország bevételeinek 98 százalékát – mondta.

Úgy vélte, további nehézségeket okoz a magas korrupció, egyes számítások szerint ez négymilliárd dollár kárt okozott a fiatal államnak. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az országban továbbra is illegális fegyveres csoportok harcolnak egymással és a kormány ellen, a törzsek között gyakran véres konfliktusok dúlnak.

Dél-Szudán jelenleg külföldi segélyekből él, és amíg az alapvető kérdésekben nem sikerül megegyeznie Szudánnal, kevés az esély arra, hogy javulhat a helyzet – tette hozzá Csicsmann László.

MTI