Szakértő: az amerikai elnökválasztás hozzájárul a rendőri erőszak miatti hisztériához

Budapest – Az Egyesült Államokban lassan kialakuló polgárháborús hisztériát nem lehet teljesen függetleníteni a jelenlegi elnökválasztási kampánytól – mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Amerikanisztika Tanszékének egyetemi tanára az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Frank Tibor azt mondta, a jelenleg ellenzéki republikánus pártnak és elnökjelölt-várományosának, Donald Trumpnak az az érdeke, hogy azt hangsúlyozza, a demokrata kormányzás és Barack Obama elnöksége alatt megrendült a biztonság Amerikában. A feketék elleni rendőri erőszak és az erre válaszként érkező tiltakozások és merényletek tehát “kitűnő hátteret” biztosítanak Trumpnak a félelemkeltésre – tette hozzá.

A kormányzó demokratáknak, Obamának és az elnökjelöltség előtt álló Hillary Clintonnak ezzel szemben a megtámadott rendőrök mellett kell kiállnia, “mert ha a kormány elhagyja a rendőröket, akkor megrendül a közbizalom, az pedig veszélyes” – fűzte hozzá.

Úgy folytatta: emellett azt tudják hangsúlyozni, hogy az oroszokkal való összefogással az Obama-kormány jelentős külpolitikai sikert ért el a terrorizmus ellen. A kampányban hivatkozhatnak arra, hogy ha felszámolják az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, az Egyesült Államok sokkal közelebb jut a biztonsághoz, mint korábban.

Három rendőr meghalt, három pedig megsérült vasárnap reggel az amerikai Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban, miután egy afroamerikai volt tengerészgyalogos rájuk lőtt az utcán. A támadót megölték. Két hete hatalmas tüntetéseket tartottak Baton Rouge-ban és több más városban a rendőri túlkapások miatt, miután két helyi rendőr közvetlen közelről lelőtt egy 37 éves, ötgyerekes fekete férfit, Alton Sterlinget. Röviddel az eset után egy minnesotai rendőr egy közúti igazoltatás során megölte az ugyancsak fekete Philando Castile-t. A durva rendőri erőszakra válaszul egy dallasi tüntetésen egy afroamerikai orvlövész, Micah Johnson végzett öt, a demonstrációt biztosító, fehérbőrű rendőrtiszttel.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés