Szakértő: a feszültségek ellenére is folytatódik a francia-német együttműködés

Budapest, 2012. július 9., hétfő (MTI) – Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint bár vannak komoly feszültségek, nézeteltérések az Európai Unió jövőjével kapcsolatban Franciaország és Németország között, mindkét ország tudatában van együttműködésük jelentőségének, és annak, hogy ez különösen a jelenlegi válság idején nem szakadhat meg.

 

A szakértő az MTI-nek hétfőn azt mondta, a francia-német viszonyban mindig is voltak hullámvölgyek, nemcsak azóta, amióta Francois Hollande-ot választották meg Franciaország államfőjének. A francia köztársasági elnök és a német kancellár együttműködésében mindenesetre újdonságnak számít – tette hozzá -, hogy kevésbé hangsúlyosak a szimbolikus gesztusok, például a minden nagyobb nemzetközi esemény előtti egyeztetések.

Emlékeztetett: az Európai Tanács legutóbbi csúcstalálkozója előtt Francois Hollande “kerülte” Angela Merkelt. A francia államfő elődjétől, Nicolas Sarkozytől eltérően nem akarja folytatni a “túlzott együttműködést” Németországgal, és inkább más államokkal fonná szorosabbra a kapcsolatait – mutatott rá. Hozzátette: az EU-ban körvonalazódik egy észak-déli vita, amelyben a németek képviselik az északi tagállamok érdekeit, a franciák pedig a déliekét jelenítik meg.

Megjegyezte, Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozza, nem hagyhatják, hogy blokkok alakuljanak ki, megosztottá váljon az unió. A francia kormányfő segítheti a francia-német közeledést – jegyezte meg.

Véleménye szerint nem kell “dramatizálni” a német-francia viszonyban érzékelhető változásokat, hiszen továbbra is erős szálak kötik össze a két országot, és ezeket Francois Hollande sem akarja elvágni, hanem megerősítené, továbblendítené az együttműködést. A francia-német kiengesztelődést megpecsételő 1963-as Élysée-szerződés megkötésének 50. évfordulójára a francia államfő további fejezetekkel – várhatóan a környezetvédelemmel és az energetikával – bővítené a két ország kooperációját, és erre a németek is nyitottak – fejtette ki.

Fejérdy Gergely felidézte, az Élysée-szerződés megkötése annak idején “bátor lépés” volt, következményeként az évszázadok óta “beivódott szembenállás” kikerült a köztudatból, és a két nemzet egymásrautaltsága ma már mindenki előtt egyértelmű. Ennek eredményeként alakult ki az a gyakorlat is, hogy minden komolyabb európai döntésről rendszeresen egyeztetnek, az elmúlt 15-20 évben pedig ezek az egyeztetések heti-havi gyakoriságúvá váltak, és ezt a szoros együttműködést ma már lehetetlen lenne lebontani – mondta.

Francois Hollande és Angela Merkel vasárnap a kelet-franciaországi Reims katedrálisa előtt emlékezett meg a német-francia barátsági szerződés megkötésének 50. évfordulójáról. Az ünnepségen a francia államfő azt mondta, semmilyen sötét erő nem képes ártani a francia-német barátságnak.

1962. július 8-án Charles de Gaulle francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár a reimsi székesegyházban közösen részt vett egy “békemisén”. Néhány hónappal később, 1963. január 23-án írták alá az Élysée-szerződést.

 

 

bbkr \ bki \ blz

 

MTI

Címkék: