Szacsa a fia legnagyobb kritikusa

Akt.:
Ifjabb Szatmári Csaba és édesapja, a Loki korábbi meghatározó játékosa még 2013 év végén
Ifjabb Szatmári Csaba és édesapja, a Loki korábbi meghatározó játékosa még 2013 év végén - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A Loki korábbi ikonja, Szatmári Csaba reméli, gyermeke is szép jövő előtt áll.

Az idők során rengeteg olyan híres labdarúgó volt, akinek fia is apja nyomdokaiba lépett, és hasonló szép sikereket ért el a pályán. A következőkben (a teljesség igénye nélkül) sorra veszünk olyan családokat, ahol öröklődött a tehetség.

A Chelsea-nél ért be

Az egyik legsikeresebb apa-fiú párosként Cesare és Paolo Maldini, a Milan legendáinak neve említhető. Mindketten hátvédként játszottak, és számos serleget zsebeltek be, valamint a válogatottban is letették a névjegyüket. Újabban pedig már Daniel Maldinivel, Paolo fiával is érdemes számolni, hiszen a 17 éves tehetség már bontogatja szárnyait, és hol máshol tehetné ezt, mint Milánóban.

Nem lehetett egyszerű a háromszoros aranylabdás Johan Cruijff gyermekeként érvényesülni a pályán, Jordi azonban megpróbálta ezt. Játszott a Barcelona csapatában, megfordult az Ajax, a Manchester United, valamint a Celta de Vigo együttesében is. Megbízható középpályásnak számított, ugyanakkor nem tudott versenyre kelni a világ egyik legjobbjának tartott édesapjával.

Idősebb Frank Lampard tizennyolc évig balhátvédként erősítette a West Ham Unitedet, két FA Kupát nyert, és több mint hatszáz mérkőzésen lépett pályára. Fia is a West Hamnél kezdte pályafutását, de később a Chelsea-hez igazolt, ahol a világ egyik legjobb középpályása lett. Három bajnoki aranyat, három FA Kupát, két Ligakupát és két Angol Szuperkupát szerzett a Stamford Bridge-en.

Valószínűleg Patrick Kluivert nevét sem kell egyik futballrajongónak sem bemutatni. A holland csatár játszott az Ajax, a Milan, a Barcelona , a Newcastle United, a Valencia, a PSV Eindhoven, és a Lille csapatában is. A holland labdarúgó-válogatottat 1994-től tíz éven át erősítette. 2004-ben bekerült a FIFA 100 listájába, ahol a 100 legnagyobb élő labdarúgót gyűjtötték össze. Fia, a 19 éves Justin a Roma támadója, és már a nemzeti együttesben is bemutatkozott.

Justin Kluivert nem csupán kinézetre hasonlít édesapjára | Fotó: AFP

Nem kényszerítette

Magyarországon is bőven akad jó példa: Bozsik József és Bozsik Péter megkerülhetetlen személyei a honi labdarúgásnak, ahogy idősebb és ifjabb Albert Flórián, valamint a Mészölyök is. Úgy tűnik, Dárdai Pál fiai is örökölték apjuk tehetségét, és szerencsére Hajdú-Biharban is akadnak olyan famíliák, ahol többen is révbe értek a zöld gyepen.

Szatmári Csaba egész pályafutását a DVSC balhátvédjeként töltötte, majd 300 mérkőzésen lépett pályára piros-fehér mezben, és tíz gólt is jegyzett. Bajnoki címeket és kupagyőzelmeket nyert a Lokival, és jelenleg is a DLA utánpótlásedzője. Fia is a labdarúgó pályát választotta, ifjabb Szatmári Csaba tizenkilenc évesen, 2014. január 7-én csatlakozott a DVSC első csapatához. Már ebben az évben lehetőséget is kapott, hogy a felnőttek között bemutatkozhasson, hat Magyar Ligakupa és egy Magyar Kupa-mérkőzésen lépett pályára.

– Mindig is azt szerettem volna, hogy sportoljon, egészséges fiatal legyen. Mivel én fociztam, ő is afelé húzott, de sohasem kényszerítettem rá az akaratomat. Ő választotta a labdarúgást, és mivel van hozzá tehetsége, belőle is profi játékos vált. Nyilván nagyon örülök, hogy a nyomdokaimba lépett, büszke vagyok rá. Már önmagában az is óriási élmény volt, hogy bekerült az NB I-es keretbe, az meg, hogy hétről hétre magára öltheti a Loki-szerelést, leírhatatlan boldogság számunkra. Minden meccsét megnézzük, árgus szemekkel figyelem, hogyan teljesít.

Nagyon kritikus vagyok vele szemben, mondták is már többen, hogy sokszor túlzásba is esek.”

Előfordult, hogy egy-egy mérkőzés után odajöttek hozzám gratulálni a fiam produkciójához, én meg erre mondtam, hogy köszönöm, igen, ügyes volt. De a találkozókat követően el szoktam mondani neki a véleményem, megbeszéljük a játékát. Korábban, még fiatalabb korában ez nem tetszett neki, kijelentette, hogy neki van edzője, én ne szóljak bele. Mára azonban ő is igényli, hogy elmondjam neki a meglátásaimat. A tavalyi éve nagyon jól sikerült, ám ebben a szezonban többször előfordult, hogy hibázott, ami után egy időre ki is került a kezdőből. Az utóbbi időben újra jól teljesít, ismét számítanak rá. Csak remélni tudom, hogy minden álma valóra fog válni – mondta el lapunknak Szacsa.

SZADÓ


Jovanovic elmondta, minden nap elolvassa a Naplót a kedvenc kávézójában ücsörögve
Debrecen - A Loki futballistája remekül érzi magát Debrecenben és már a magyar nyelvvel is jól elboldogul. „Sportolók civilben”: Aleksandar Jovanovic. Nem volt nehéz dolgunk, amikor rovatunk számára cikket akartunk készíteni a DVSC 34 esztendős játékosával, Aleksandar Jovanovic-csal, ugyanis a fu...Sporthírek