Szabó Magda szobra visszatért a főtérre

Akt.:
Szabó Magda szobra visszatért a főtérre
© Fotó: Vass Attila
Debrecen – Ismét a cívisváros főterét ékesíti Szabó Magda közkedvelt szobra, amit a talapzata átépítése miatt szállítottak el a helyéről július közepén.

A karcagi mester, Ifj. Györfi Sándor és csapata szerdán reggel már a Bika előtti sövénynél szorgoskodott, hogy a daru 9 órára ígért érkezéséig minden készen álljon a nagy művelethez. Ez a bizonyos feladat pedig az volt, hogy szakszerűen leemeljék az E. Lakatos Aranka alkotta kompozíciót és a hatalmas gránitlapokat a teherautó platójáról.

A daru pontosan meg is érkezett a megbeszélt időpontra. Igaz, csupán a szomszédos – szintén restaurálandó – Kossuth-szobortól kellett áthajtania, ahol a családtag Györfi Lajos csoportja végzi a munkákat. A szakemberek némi szervezés eredményeként épségben tették át előbb az Indiából származó „olive green” gránitlapot, majd pedig az író alakját is, a macskás paddal együtt.

sm (2)Fotó: Vass Attila

A mester elmondása szerint a teljes kivitelezéssel várhatóan péntekig végeznek, ami a tervezetthez képest előbbi teljesítést jelent. A lényeg azonban az, hogy Szabó Magda ismét a Kossuth téren mosolyog a korzózókra!

VA


Debrecen – A Kossuth téri Szabó Magda-szobor talapzata új, zöld gránit burkolatot kap. A munkálatok elvégzésének idejére ifj. Győrfi Sándor kőfaragó a szobrot elszállította a műhelyébe. A kivitelezési határidő augusztus 5-e – válaszolta a debreceni polgármesteri hivatal a Napló kérdésére, miután ...