Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért Alapítvány díj

Szabó Magda díj
Szabó Magda díj
Debrecen – Szálinger Balázs költő, író, műfordító a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért Alapítvány első díjazottja. Az emlékérmet október 5-én, kedden, az írónő születésének 93. évfordulóján adták át a Kollégiumban.

Az ünnepséget az írónő sírjánál tartott megemlékezést követően a Debreceni Református Kollégium dísztermében adta át Bölcskei Gusztáv püspök. Az író házaspár szellemi hagyatékát gondozó alapítvány tevékenységének része, hogy a magyar kultúra felemelkedéséért dolgozó fiatal művészeket támogatja.

Radnóti Zsuzsa dramaturg méltatta a kitüntetettet

Radnóti Zsuzsa dramaturg, kuratóriumi tag a kitüntetett méltatásakor, a díj odaítélése indoklásának ismertetésekor egyebek közt arról szólt: Szálinger Balázs, formakészségén és témaérzékenységén keresztül sikeresen újítja meg a klasszikus irodalmi műfajokat. – Tehetsége, bizton mondhatjuk, Szabó Magdának is kedvére is lenne – fogalmazott Radnóti Zsuzsa.

Bereményi Géza idézte fel Szabó Magda alakját

Szintén a kuratórium tagjaként, Bereményi Géza író, rendező idézte fel Szabó Magda alakját. Szavaiból többek között kiderült: Szabó Magda utóéletének kezdetén vagyunk, s az ő utóélete egészen biztosítottnak látszik. Nemcsak sok-sok, az ifjúságnak is szóló könyve által, hanem amiatt, hogy különlegesen viszonyul az élet ellentmondásosságához – és a magyarságot különösen tragikusan érintő 20. századi történelemhez. Ahhoz az ellentmondásossághoz, amelyben az életigenlés mindent átható pozitív motívuma szembenáll azzal, hogy például csecsemők halnak meg.

– Nekünk, mindennapi embereknek nem kell viszonyulnunk az élet ellentmondásosságához, az írónak viszont kell. Szabó Magda egészen különlegesen viszonyul. Nem bocsátja meg az élet ellentmondásosságát, nem leplezi, de elfogadja és el tudja fogadtatni! Valami olyat tud rólunk, amit jó lesz, ha megtanulunk tőle – hallhattuk Bereményi Gézától.