Szabálytalanságokat találtak a Nyírerdőnél

Akt.:
Az eszköznyilvántartás nem felelt meg az előírásoknak
Az eszköznyilvántartás nem felelt meg az előírásoknak - © Fotó: ÉKN-archív
Debrecen – Bár az érintettek még nem nyilatkoztak az ügyben, a magyarországi erdőgazdaságok előző öt évi munkáját értékelő ÁSZ-jelentés szerint több szabálytalanságot is felfedeztek a szabolcs-szatmár-beregi és hajdú-bihari erdőket kezelő Nyírerdő Zrt. vagyongazdálkodásában.

„Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság mérlege nem a valós állapotot tükrözte, a vagyonkezelt eszközök nyilvántartása nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak. A vagyonkezelési szerződés nem támogatta a vagyongazdálkodási feladatok átlátható végrehajtását, a tulajdonosi joggyakorlók tevékenysége pedig nem támogatta teljes mértékben a felelős vagyongazdálkodást.” Ez szerepel abban az ÁSZ-közleményben, melyet a múlt héten juttatott el a sajtónak.

Ebben az országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve arra is kitér, hogy korábbi ellenőrzési tapasztalatai alapján döntött az összes erdőgazdasági társaság 2009. és 2014. első féléve közötti vagyongazdálkodása, vagyonérték-megőrző és vagyongyarapítási tevékenysége szabályszerűségének ellenőrzéséről.

Az MNV Zrt. és a NFA is

A már idézettek mellett megállapította: a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a vagyonkezelési szerződéssel kapcsolatban feltárt hiányosságokat nem szüntette meg, nem élt a kezelt vagyon használatára vonatkozó ellenőrzési jogával, nem ellenőrizte a vagyonnyilvántartás hitelességét, teljességét és helyességét sem. Az ÁSZ az MNV Zrt. vezérigazgatójának, az NFA elnökének, valamint a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatójának fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Egyelőre nem kommentálják

Szerettük volna megtudni, hogyan vélekednek az ÁSZ jelentéséről a megyénk erdeit is kezelő Nyírerdő Zrt.-nél, de kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a tulajdonosi joggyakorló véleménynyilvánításáig nem kívánják kommentálni.

HBN–ÉP