Helyi közélet

2014.07.01. 13:05

Sok a kóbor kutya, de kevés az ivartalanítás

Balmazújváros - Csupán huszonöt műtétet hajtottak végre az elmúlt egy évben.

Balmazújváros - Csupán huszonöt műtétet hajtottak végre az elmúlt egy évben.Egyre több a kóbor kutya Balmazújvárosban és a térségben. Míg 2012-ben 50, addig tavaly meghaladta a 80-at a Buksi Állatotthonba újonnan került ebek száma, idén pedig már májusra megközelítette a számuk ezt az értéket – áll a szervezet beszámolójában. Mint a dokumentumból kiderül, 2013-tól a város gyepmestere által befogott ebek ellátásáról is az állatotthon gondolkodik, a költségeket adományokból teremtik elő, ennek összege idén 400 ezer forint.

Tar Ágnes Júlia, a Balmazújvárosi Kutya- és Ideiglenes Állatotthon Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a bejelentések 80 százaléka valótlan. Kérte, hogy a lakosok pontos információkkal szolgáljanak a kóbor állat jelentésekor.

Mint írta, az egyesület ivartalanítási akciója nem terjedt el köztudatban. A 2013 szeptembere óta mindössze 25 ilyen műtétet hajtottak végre, pedig csak így tudnak gátat szabni a nem kívánt szaporulatnak.

Az elnök, aki egyébként nem vett részt a testületi ülésen, arról panaszkodott, hogy a lakosok azt gondolják, hogy az ebrendészeti hozzájárulás az állatotthonhoz kerül, ez azonban nem így van. Dr. Tiba István kérdésre azt mondta, a 2012-ben befolyó összeget a kutyák begyűjtésére és kiszállítására fordították. A menhely az önkormányzat területén működik, és a helyhatóság is alakított ki ott kenneleket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában