Szabadtéri főzés mínusz 70 fokban, avagy mindennapok az Antarktiszon

Szabadtéri főzés mínusz 70 fokban, avagy mindennapok az Antarktiszon
© Forrás: Bored Panda
Antarktisz – Cyprien Verseux gleccserkutató és asztrobiológus, aki jelenleg a világ egyik legtávolibb kutatóbázisán, az Antarktiszon található Concordia állomáson dolgozik. Egy olyan elszigetelt, barátságtalan környezetben, amelynél még a Földtől mintegy 400 kilométernyire keringő Nemzetközi Űrállomás is közelebb áll a civilizációhoz. Cyprien azonban nem búslakodik. Amikor épp nem minták begyűjtésével és tanulmányozásával van elfoglalva, blogot ír arról, hogyan telnek a hétköznapok a mínusz 70 fokos sarkvidéken.

Számunkra magától értetődő, mindennapi dolognak számít egy rántotta elkészítése, de az Antarktisz mélyén élő kutatócsoport tagjainak az adott környezeti tényezők között ez is kihívás. Itt még a baktériumok sem képesek megélni, de Cyprien és 12 társa felveszi a kesztyűt az extrém körülményekkel.

Az oxigénhiány és a meddő, kietlen vidék látványa azt az érzetet kelti az emberben, hogy egy másik bolygón jár. – Ez a Föld leghidegebb területe, errefelé télen mínusz 80 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet. Van, hogy három hónapig nem látjuk a napot, a levegő extrém száraz és oxigénben szegény – magyarázza a fiatal asztrobiológus. – Ennek ellenére a Concordia a kutatók számára nagyon is vonzó helynek számít, beleértve a legkülönbözőbb tudományterületeket, mint például asztrológia, pszichológia, glaciológia, vagy geofizika.

Cyprien és társai kiemelkedően fontos munkát végeznek, amelynek köszönhetően egyre többet tudhatunk meg a klímaváltozásról. Kiderült, hogy a Föld légkörében található üvegházhatású gázok, köztük is főként a szén-dioxid és metán szintje az elmúlt 800 ezer évben soha nem volt még ennyire magas, mint manapság.

Komoly elfoglaltsága mellett az ifjú kutatónak időnként egy kis szórakozásra is jut ideje. Ennek részeként megörökítette, hogyan zajlik a szabadtéri főzés az Antarktiszon, és miként hánynak fittyet a gravitációra a kővé fagyott ételek. Egy biztos, fagyasztóra nem nagyon van szüksége a kis csapatnak.

1_

2_

3_

4_

5_

6_

7_

8_

9_

10_

11_

12_

Forrás: Bored Panda


Stephen Hawking
London - Közzétették Stephen Hawking márciusi halála előtt csupán napokkal befejezett utolsó tudományos kutatását, amely 56 éven át tartó karrierjének egyik legfontosabb témájával, a fekete lyukakkal foglalkozik. Azt a kérdést járja körül, hogy a fekete lyukak megőrzik-e a beléjük hulló objektumo...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A történelem során az emberiségnek még nem sikerült mindent megtanulnia a bolygónkról. A tények azonban olyan fantasztikusak, hogy arra sarkalhatnak, tudjunk meg minél többet a világról, amelyben élünk. A következő tíz pontban felsorolunk olyan dolgokat, amelyeket ed...