…szabadság, te szülj…

…szabadság, te szülj…
Nagyjából a fenti cím három szavának kiragadása az eredeti szövegkörnyzetből is úgy változtatja meg a József Attila-sor jelentését, mint ahogyan az otthonszüléssel/nem szüléssel kapcsolatos zabolátlan indulatok torzítják el a témában a valódi kérdést ezekben a napokban Magyarországon. Tamás Nándor jegyzete

A már-már celebbábaként ismert Geréb Ágnest a hónap elején – már nem először – előállították, ugyanis az otthonszülés élharcos nagyasszonya egy olyan világrajövetelnél segédkezett, ahol komplikáció lépett föl és a kiérkező mentőknek kellett újraéleszteniük az újszülöttet. Gerébet most foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja a rendőrség.
 
A bába hívei élőláncot alkotva tiltakoztak az eljárás ellen, mindenki hozta persze az otthon megszületett csemetéit, akik szemmel láthatóan semmi hátrányt nem szenvedtek amiatt, hogy kórház helyett a harmadik emelet négyben jöttek világra.
Az említett csoport által boszorkányüldözőknek aposztrofált másik oldal a modern orvostudomány köntösében pedig a biztonságra, a szakszerűségre és a kórházak felszereltségére hivatkozik. Nem tisztem sem egyik, sem másik fél igazát megítélni, szerencsére.
 
Csupán az zavar, hogy ebben a témában időnként a legfontosabbról, az emberi életről esik a legkevesebb szó. Pedig az szent, ebben megegyezhetünk, nem?
 
Tamás Nándor