Szabadok a Kenyában elrabolt segélymunkások

Nairobi/Mogadishu, 2012. július 2., hétfő (MTI/AFP/AP/Reuters) – Szomáli kormánykatonák kiszabadítottak négy külföldi segélymunkást hétfőn, három nappal azután, hogy emberrablók a szomszédos Kenya keleti részén, a Dadaab menekülttáborban foglyul ejtették és Szomáliába hurcolták őket – közölte egy szomáli katonai parancsnok.

 

“Erőink éjszakai mentőakcióval kiszabadították a Kenyából elrabolt négy segélymunkást” – mondta Abdullahi Moalim ezredes a Reuters hírügynökségnek. “Egészségesek és sértetlenek” – tette hozzá.

Cyrus Oguna, a kenyai hadsereg szóvivője azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy közös kenyai-szomáli művelet eredménye a túszszabadítás.

A négy ember – egy kanadai férfi, egy pakisztáni-kanadai nő, egy norvég nő és egy fülöp-szigeteki férfi – a Norvég Segélytanács (NRC) alkalmazottja. A tanács még nem fűzött megjegyzést a történtekhez, szóvivője csak annyit közölt, hogy “egy órán belül” sajtóértekezletet tart az ügyben.

Dadaab a világ legnagyobb menekülttábor-együttese, ahol csaknem félmillióan, többnyire a harcok, az erőszak és a krónikus szárazság miatti éhínség elől hazájukból elmenekült szomáliak laknak. Szomáliai iszlamisták, köztük az al-Kaida nemzetközi

terrorhálózattal nemrég társult al-Shabaab fegyveresei tavaly számos támadást intéztek e táborok ellen.

Tavaly októberben elrabolták a Dadaab komplexumból és Szomáliába hurcolták az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet két spanyol munkatársát, ami beavatkozásra késztette a kenyai hadsereget Szomália déli részén. A két nő azóta sem nyerte vissza szabadságát.

 

 

kvz \ kto \ gry

 

MTI

Címkék: