A gyulaházi késelő: ”Hívjanak mentőt, leszúrtam az asszonyt”

Akt.:
J. Sándor vezetőszáron érkezett a tárgyalásra Fotó: SZZSL
J. Sándor vezetőszáron érkezett a tárgyalásra Fotó: SZZSL - © Fotó: SZZSL
Debrecen, Tiszagyulaháza – Élettársában hagyta a kést a férfi, aki a bíróság döntése értelmében szabadlábra került.

Négy héttel az után, hogy mellkason szúrta élettársát J. Sándor Tiszagyulaházán, első fokon ítélet született az ügyben. A Debreceni Törvényszék bűnösnek mondta ki a férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, és három év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték, leghamarabb büntetése letöltésének kétharmada után szabadulhat.

Mint arról beszámoltunk, a szomszédok szerint a férfi és a sértett egyaránt rendszeresen italozott. Főleg akkor, amikor pénz állt a házhoz. Ilyenkor hangos veszekedéseket hallottak. Így volt ez szeptember elején is. A vádlott elmondása szerint akkor már három napja a melléképületben aludt. Az asszony gyakran féltékenykedett, mert volt feleségével telefonon tartotta a kapcsolatot.

A bűncselekmény szeptember 4-én történt. Az egyébként munkahellyel rendelkező J. Sándor tuskószedésből tért haza, egy szomszéd szerint olyan ittas állapotban, hogy kacsázott a biciklijével. Ezt viszont ő tagadta dr. Nagy Antal büntetőtanácsa előtt. A vádlott hazaérkezését követően elküldte a boltba az asszonyt, hogy hozzon tejet, bort és rövid italt, azokból közösen fogyasztottak. Hogy mennyit ivott aznap, arról eltérően nyilatkozott a nyomozóknak, illetve a bíróság előtt. Az viszont tény, hogy délután 4 óra körül szóváltásba keveredett az asszonnyal. Majd a konyhába ment, ahonnan egy olyan 18 centiméter hosszú pengéjű késsel tért vissza a szobába, amivel disznót vágni járt. Azt döfte a nő mellkasába.

A bíróság szerint ekkor tudatosult benne, mit tett. Ezért előbb a szomszédba szaladt, majd pedig a közelben lakó mentőshöz. Ő többek között azt vallotta, J. Sándor azt mondta neki, „leszúrtam, nézd már meg, mi van vele”. Végül a mentős kezdte meg a nő ellátását.

A tanács szerint a férfi szándéka ugyan az ölés volt – a vádlott azt mondta, betelt a pohár –, ám amikor észlelte, mit tett, segítséget hívott. Ezt a vád tárgyában értékelték: emberölés kísérlete helyett életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolták, s mondták ki bűnösnek. Súlyosító körülményként értékelték büntetett előéletét, illetve hogy tettét ittas állapotban követte el. Az ítélet nem jogerős, miután az ügyész és a vádlott három nap gondolkodási időt kért. A bíróság jogerősen szabadlábra helyezte a férfit.

HBN


„Ilyet csak a tévében…”

A vallomások szerint korábban J. Sándor is szenvedett szúrt sérülést, őt a most sértett élettársa döfte szíven még korábban. A mentős felolvasott vallomása szerint amikor megszólította a késsel a mellkasában az ágyon fekvő asszonyt, a nő először azt mondta, „leszúrt, én ilyet csak a tévében láttam”, továbbá azt is elárulta, hogy a sértett először maga próbálta kihúzni a kést. A nőt mentőhelikopterrel szállították kórházba. Négy-öt hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett.