Szabadlábon a dévaványai nevelőszülő

Hatályon kívül helyezte az első fokon kiszabott ítéletet, valamint a férfi azonnali szabadlábra engedése mellett döntött a Szegedi Ítélőtábla abban az ügyben, melyben nevelt lányaival való fajtalankodással vádoltak egy dévaványai nevelőszülőt.

A férfi első fokon 12 év fegyházbüntetést kapott, mellékbüntetésként 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A táblabíróság szerint az első fokú Békés Megyei Bíróság ítélete megalapozatlan, ezért új eljárásra kötelezte a bíróságot, melyet egy másik bírói tanácsnak kell lefolytatni.

“Oly mértékben felderítetlen és emiatt megalapozatlan, hogy az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan”, ezért új eljárásra kötelezte a Szegedi Ítélőtábla a Békés Megyei Bíróságot, valamint elrendelte a több mint másfél éve előzetes letartóztatásban lévő férfi azonnali szabadlábra helyezését – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bátyi Zoltán a Szegedi Ítélőtábla sajtóreferense.

Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság az eljárásban több tanút nem hallgatott meg és úgy hozott elmarasztaló határozatot, hogy nem tárta fel a családban történteket valós eseményeket. Többek között nem hallgatta meg a családban élt gyerekeket, és azok tanárait sem.

A férfi és felesége hivatásos nevelőszülőként hét gyermeket nevelt dévaványai otthonukban, köztük 2003-tól az akkor tíz-, kilenc- és nyolcesztendős kislányokat. A vádirat szerint a férfi négy éven át fajtalankodott a lányokkal.