Szabad dönteni

Takarító dolgozik az isztambuli Atatürk reptér termináljában
Takarító dolgozik az isztambuli Atatürk reptér termináljában - © Fotó: Gokhan Tan/Getty Images
Felpörög vagy éppen lelassul az idő egy terrortámadás alatt? A robbanás előtti percekben van-e gondolatnyi esély a döntésre, vagy csak teljesíti a teste a reflexek parancsait? Horváth Borbála írása.

Ha a rendőr biztosan tudta volna, hogy az isztambuli reptéren lövöldöző fekete ruhás férfinál működőképes bomba van, ha eztán lett volna még egy perce átrágni magát azon, hogy maga alá, s egyben a földre teperje-e vagy meneküljön, akkor is előbbi mellett dönt? Mi járhat, ha jár bármi is ilyen helyzetben a fejben? Vannak-e ilyenkor a következmények súlyához viszonyítható szempontok? Volt-e gyereke, házastársa ennek a férfinak? Utóbbiak remélem hamarosan, de előbbiek már sosem derülhetnek ki. A közelharcban ugyanis a rendőr utolsó szabad akaratából tett döntése nyomán rávetette magát, és a kételyeivel, az emberi gyengeséggel együtt, legyűrte a robbanómellényes terroristát, majd mindkettőjükkel végzett a bomba. A hírek – már, amelyekben megemlítik – arról szólnak, hogy tettével ez a hős valószínűleg rengeteg ember életét mentette meg. Érdemes beleképzelnünk magunkat abba az utolsó egy percbe, amikor legközelebb kényelmi szempontok szerint hozunk döntést valaki kárára, hátrányára. Egészen hétköznapi esetek kapcsán is, akár akkor, amikor a furakodást választjuk, vagy fáradt-flegma tekintettel bámulunk a ránk mosolygókra. Dönthetnénk az előzékenység és a vidámság mellett is. Szabad akaratunkban áll.

– Horváth Borbála –


Nem ijedtek meg a merénylettől a Debreceni Repülőtér utasai

A debreceni charter járat úti céljától Antalyától légvonalban közel ötszáz kilométerre történt az isztambuli öngyilkos merénylet kedden hajnalban. A cívisvárosból szerdán délelőtt indulók utazására semmilyen hatással nem volt a 39 ember halálát és 147 sebesülését okozó lövöldözés, valamint három robbantás.