Szüreti gondok a Csapókertben

Szüreti gondok a Csapókertben
A tegnapi eső után nem csak a jólesően tiszta illat szállt a csapókerti reggel párás levegőjében, hanem egy másfajta balzsamos érzés is megöltötte a korán munkába indulók orrát.

A kiskertekben megkezdődött a szőlőszüret. László gazda és felesége korán reggel a kis udvar közepére készítették a darálót, előkeresték a műanyaghordókat, a vödröket. A reggel munkába indulók mind köszöntötték a szorgalmas házaspárt. Így tettem én is, bő termést kívánva. Amire László gazda rosszkedvűen csak legyintett. – Elvitte azt az idő szomszéd!

Idő előtt le kell szedni az otellót

– kérdésemre elmondta, hogy a kertjében termő otelló szőlőt bő két héttel a rendes ideje előtt le kell szedni.. A hatvankilenc éves kertbarát elmondta, hogy a virágzás ideje alatt hullott rengeteg csapadék a fő oka a korai szüretnek, hiszen ezután támadta meg a növényt a lisztharmat és a peronoszpóra.

Az esők miatt csak néha tudta permetezni és ez meglátszik a termés mennyiségén és minőségén is. Optimális esetben  száz kiló szőlőből hatvan hetven liter bor forr ki a hordókban, idén jó ha ennek a fele lesz. A gyümölcs cukorfoka is hagy kívánnivalót maga után.
– Venni fogjuk, tehát a fröccsnekvalót szomszéd a tavaszon, ha átjönnek az első szalonnasütésre! – fejezte be a beszélgetést a gazda.
 
Orosz T Csaba

 

Csapókert hírei