Szülõk, nagyszülõk is kaphatnák az szja egy százalékát

Saját jogú nyugdíjban részesülõ szülõk, nagy- és dédszülõk részére is felajánlható lenne a személyi jövedelemadó egy százaléka, ha az Országgyûlés hétfõn gyorsított eljárásban megtárgyalja és megszavazza az ezt indítványozó törvénymódosító javaslatot.

Tóth József  szocialista képviselõ mindenekelõtt a gazdasági válsággal és az emiatt megvont 13. havi nyugdíjjal indokolja a felajánlás szükségességét. Kicsi azonban a valószínûsége a jelenlegi Országgyûlés utolsó ülésén a javaslat megkapja a gyors eljáráshoz szükséges négyötödös támogatást.

Az adózók 2011-tõl az eddigi több mint 15 után újabb célra ajánlhatnák fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, ha sikerül a Házszabálytól eltérõ tárgyalási rendben, egyben lefolytatni az általános vitát és megtartani a határozathozatalt az Országgyûlés utolsó ülésnapján.

Tóth József (MSZP) azt írja az indokolásban, hogy a gazdasági válság hatására szinte valamennyi korosztály, társadalmi csoport és réteg élete nehezebb lett, a nyugdíjasok életkörülményei pedig általánosan is romlottak a 13. havi nyugdíj elvételével. Különösen a hátrányos helyzetû területeken élnek nehezebben az idõs emberek. A képviselõ szerint az anyagiakon is túlmutat az az érdek, hogy erõsödjön a családokban a felnõtt gyerekek gondoskodása szüleikrõl.

A szocialista honatya azért is tartja indokoltnak a kedvezményezetti kör bõvítését, mert tavaly a lehetséges 33 milliárd forintból csak 17 milliárdot utaltak a törvényekben megjelölt célokra 1+1 százalékot.

Jelenleg társadalmi szervezetek, alapítványok, kiemelten közhasznú alapítványok, közalapítványok és civil szervezetek, valamint 11 szervezet (például a Magyar Tudományos Akadémia), illetve intézményi kör tagjai (például országos szakmúzeumok) számára lehet 1 százalékot felajánlani. Másik egy százalék a költségvetésben megjelölt célokra vagy egyházaknak, felekezeteknek utaltatható el az adóhatóság útján.