Szükségesek lesznek a mélytengeri olajfúrások – Shell

A világ növekvő energiaéhsége miatt még több mélytengeri olajfúrásra lesz szükség, a Mexikói-öbölben történt katasztrófa ellenére is – jelentette ki vasárnap a Shell nemzetközi olajvállalat vezetője. Peter Voser szerint ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy az olajcégeknek jobban fel kell készülniük az esetleges katasztrófákra.

“Várakozásom szerint több mélytengeri fúrótornyot fogunk létesíteni a jövőben, de szükség lesz néhány változtatásra” – jelentette ki a Royal Dutch Shell vezérigazgatója, egy Dél-Afrikában rendezett konferencián. Peter Voser szerint a Mexikói-öbölben történt katasztrófa rávilágított az olajcégek védelmi gyengeségeire. Az üzletember szerint az egész olajiparnak közös megoldást kell kidolgoznia, hogy a jövőben jobban fel legyenek készülve a hasonló balesetekre.

 

A legsúlyosabb természeti katasztrófa

 

A Mexikói-öbölben mélytengeri fúrást végző Deepwater Horizon nevű torony egy április huszadikai robbanás után süllyedt a tengerfenékre. A BP nevű olajcég megsérült kútjából naponta körülbelül 30-60 ezer hordónyi (körülbelül 5-10 millió liter) olaj ömlik a tengerbe, amelyből nagyjából 25 ezer hordónyit tud felfogni, és tartályhajókba szivattyúzni a BP.

Az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozó baleset után Barack Obama amerikai elnök ideiglenes tilalmat vezetett be a mélytengeri fúrásokra. A tilalmat egy New Orleans-i bíró kedden felfüggesztette, de az amerikai kormány azonnal közölte, hogy fellebbeznek a döntés ellen.