System error

Donald Trump
Donald Trump - © Fotó: AFP / Timothy A. Clary
Elég nehéz helyzetben volt az, aki a magyar médiából próbált tájékozódni az elmúlt hónapokban az amerikai elnökválasztásról. Ratalics László jegyzete.

Én legalábbis többször hümmögtem, morgolódtam azon, a kollégáknak is, hogy tele a hócipőm a helyzetjelentésnek álcázott véleménycikkekkel: míg a hazai liberális vonal folyamatosan Trump alkalmatlanságát szajkózta és armageddont emlegetett a megválasztása esetére (aminek az esélyét nem győzte minimalizálni), addig a konzervatív sajtó nem nagyon igyekezett a kampány mélyére hatolni, igaz, legalább nem is állt be szemérmetlen részrehajlással valamelyik jelölt (nyilván Trump) mögé. Egy kezemen meg tudom számolni azokat a cikkeket, amelyek megpróbálták tisztességesen, megfelelő távolságtartással körüljárni a Clinton és Trump melletti és elleni érveket, vagy igyekeztek volna tisztán láttatni, milyen dilemmák bolyonganak az amerikai szavazópolgárok különböző rétegeinek fejében. És mint látjuk, nem kizárólag magyar sajátosság volt ez, hiszen szerdára virradóan maga az amerikai fősodratú média is fejre állt és mélyebbre fúródott az anyaföldbe, mint egy intergalaktikus bulvárrakéta.

Akiké a pénz, azoké a média, akiké a média, azoké az emberek lelkülete feletti manipuláció, hihették eddig sokan. De minden rendszer kiismerhetővé válik és mindig jön valaki, aki megdönti.

– Ratalics László –