Sűrített földgázzal működő autóbuszok beszerzését támogató pályázat indul

Budapest, 2013. április 5., péntek (MTI) – Szeptember végéig, vagy az 1,6 milliárd forintos keret kimerüléséig nyújthatnak be pályázatot az állami és az önkormányzati tulajdonú közlekedési társaságok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sűrített földgáz meghajtású autóbuszok beszerzését segítő kiírására.

A szaktárca pénteki közleménye szerint a pályázaton közösségi közlekedési feladatokat érvényes közszolgáltatási szerződés alapján ellátó állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek vehetnek részt. A támogatás kizárólag új, alacsony padlójú, földgázüzemű autóbuszok beszerzéséhez igényelhető. Az NFM által biztosított forrásból az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke szóló kialakítású járművenként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszonként legfeljebb 24 millió forint lehet.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a járművek üzembe állítását követő két hónapon belül véglegesen kivon a forgalomból legalább ugyanannyi, környezetvédelmi szempontból elavult autóbuszt. További feltételként a sűrített földgáz meghajtású (CNG) buszok közlekedtetéséhez, például az üzemanyag töltéséhez megfelelő infrastrukturális hátteret kell biztosítania vagy kialakítania, és legalább három évig fenntartania.

A gáz meghajtású járművek használatának terjedésével csökkenthető a közösségi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása, illetve a szálló por koncentrációja, a városok légszennyeződése. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében, a kvótabevételek terhére biztosítja a szaktárca.

– MTI –