Súlyos bűncselekmény elkövetőjét fogta el a rendőrség nemzetközi elfogatóparancs alapján Nyírábrányban

Tegnap a késő esti órákban a nyírábrányi közúti határátkelőhelyen a határrendészek egy – belga hatósági jelzéssel és engedéllyel rendelkező – személygépkocsi vezetőjét vonták intézkedés alá egy KRESZ szabályszegés miatt, amikor Romániából érkezett Magyarországra.

A járművet vezető belga állampolgár okmányait a határrendészek a körözési rendszerekben leellenőrizték. Ennek során megállapítást nyert, hogy a 33 éves férfi személyigazolványát a belga hatóságok körözik. Erre tekintettel a rendőrök a férfi adatait is leellenőrizték a körözési rendszerekben. A nyilvántartások adatai alapján 2009. augusztusában az INTERPOL – a török hatóságok felkérése alapján – ugyanezekkel a személyi adatokkal egy török állampolgár ellen (emberölés elkövetése miatt) adott ki elfogató parancsot.

A további adategyeztetések során a rendőrök minden kétséget kizáró módon megállapították, hogy a személykörözésben szerepkő férfi, azonos az intézkedés alá vont gépkocsivezetővel, aki korábban török állampolgár volt, csak időközben megszerezte a belga állampolgárságot, illetve letelepedett Belgiumban.

A 33 éves férfit a rendőrök elfogták, őrizetbe vették, majd a mai napon a Fővárosi Törvényszékre előállították.

Kovács Károly r. százados

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálat