Súlyos baleset egy állattartó telepen

Súlyos baleset egy állattartó telepen
© Illusztráció: Pixabay
Sárrétudvari – Vádemelés a férfi ellen, aki egy rakodógép engedély nélküli használata során a falhoz préselte munkatársát.

A vádlott és a sértett is egy hústermelő kft-nél dolgozott állatgondozóként a Sárrétudvari külterületén lévő telephelyen.

2016. február 6-án a délelőtti órákban a vádlott az egyik bikaistálló karám részének kitrágyázásához kezdett, ehhez engedély, és a szükséges szakképzettség nélkül használta a telephelyen tartott gumikerekes, úgynevezett homlokrakodó gépet. A sértett az istálló és a karám között tartózkodott és megakadályozta, hogy az állatok kimenjenek a karámba. A vádlott látta a sértettet, a trágyahordás során azonban az egyik tolatás alkalmával nagyfokú figyelmetlenség miatt nem vette észre a gép mögött tartózkodó férfit, ezért a rakodógép sima felszínű hátlapjával őt a mellkasánál az istálló falához nyomta. A vádlott a balesetet követően azonnal orvosi segítséget hívott.

A baleset következtében a sértettnek agyrázkódása, részleges légmelle, többszörös bordatörése, valamint zúzódásos sérülése keletkezett, ezek egy része nyolc napon túl gyógyuló volt. A sértett a vádlott többszörös munkavédelmi szabályszegő magatartása következtében szenvedte el sérüléseit.

A Püspökladányi Járási Ügyészség a vádlott ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Püspökladányi Járásbíróságon. A korábbiakban hatályban volt büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint benyújtott tárgyalás mellőzésére irányuló vádiratban a vádlott próbára bocsátására tett indítványt – tájékoztatta a Naplót dr. Pocsai Edit címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész.

HBN