Súlyos a szeméthelyzet a böszörményi temetőben

Akt.:
Megteltek a hulladéktárolók a hajdúböszörményi köztemetőben
Megteltek a hulladéktárolók a hajdúböszörményi köztemetőben - © Fotó: Magánarchívum
Hajdúböszörmény – A fűnyírás idényjellege és a több látogató miatt halmozódott fel a hulladék.

A város köztemetőjében tapasztalható állapotokról, nevezetesen megtelt kukákról és konténerekről, valamint a fák tövénél halmozódó növényi maradványokról tájékoztatták a Naplót hajdúböszörményi olvasóink közül néhányan, akik a hétvégén a sírkertben voltak. A képek tanúsága szerint levágott zöld fűvel, elhervadt virágokkal csordultig megteltek a különböző méretű és anyagú hulladéktárolók. Sőt, az egyik levélíró arról is beszámolt, hogy családi kriptájuktól mindössze másfél-két méterre van egy szeméthalom. Felháborodott soraikban pedig kérdezik, hogy mindezt mikor szállíttatja el a temető tulajdonosa.

Sem pénze, sem embere

– A műanyag gyűjtőkben lévő hulladékot hétfőn elszállították, az 5-10 köbméteres űrtartalmú fémtartályok ürítését egyeztetem az ütemezett szállítás érdekében – válaszolta kérdésünkre Kiss János, a református egyház tulajdonában lévő temetőt működtető nonprofit gazdasági társaság ügyvezetője. – Társaságunk összesen közel 50 hektárnyi területért felel, ekkora felületen park gondozási minőségű munkára sem pénzem, sem emberem nincs – folytatja, majd hozzáteszi, hogy a temető működtetése veszteséges, és a tulajdonos egyház nemhogy pénzt vesz ki a temetőből, hanem szerinte pénzt tesz bele. Ha eredményes lenne – fogalmaz – megszűnne a nonprofit jellege. A hulladékkezelővel vagy szerződést kellene módosítanom, vagy saját költségen igyekszem megoldani a szemét elszállítását. Én ez utóbbit választottam.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

A nyár elejére a böszörményi köztemetőben a növényi maradványok részben a fűnyírás, részben az ilyenkor a sírokra hozott nagyobb mennyiségű virág miatt halmozódik fel. A kukák egy része mozgatható, és ennek praktikussági oka van: azokat mindig a látogatottabb temetőrészekbe telepítik.

Mindenből kisebb és kevesebb

Kiss János a végleges megoldást a fokozatos szemléletváltozásban látja. Ha kevesebb műkoszorút, kisebb csokrokat, és mindezt szerényebb csomagolásban vinnék a temetőbe, nem lenne ennyi hulladék. Mint mondja, elsősorban a fiatalabb korosztálynál már tapasztalható a változás, ők fogékonyabbak a szelektív hulladékgyűjtésre.

HBN–KZS