Sukoró-ügy – LMP: az emberek továbbra sem látnak tisztábban az elmúlt ciklus zavaros ügyeiben

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) – Az LMP nem kommentálja a Központi Nyomozó Főügyészség Sukoró-ügyben hozott határozatát, de a párt szerint az kiderült, hogy az emberek továbbra sem fognak tisztábban látni “az elmúlt kormányzati ciklusok zavaros ügyeiben” – mondta Schiffer András pénteken az MTI-nek.

Az LMP országgyűlési képviselője, aki még 2009 októberében hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen, az MTI-nek nyilatkozva most azt mondta, nem tartja szerencsésnek, ha a politikusok konkrét nyomozati döntéseket kommentálnak, mert a politikának önmegtartóztatást kell tanúsítani az igazságszolgáltatás működését érintő ügyekben. Hozzátette, sajtóhírek alapján a tavaly ősszel közölt gyanúsítás csak kis részben támaszkodott az LMP feljelentésére.

A párt ennek ellenére biztos a 2009-es igazában és egyértelműnek tartja, hogy az emberek két évvel a kormányváltás után sem látnak tisztábban a megelőző kormányzati ciklus “zűrzavaros ügyeiben”. A politikus ezek közé sorolta a sukorói kaszinó-beruházást, a “soha meg nem valósuló” kormányzati negyedet, a 4-es metrót, a Margit-híd felújítását és az autópálya-építéseket.

Schiffer András kijelentette, hogy a beígért elszámoltatás nem más, mint “puszta szemfényvesztés a Fidesz részéről, hogy időközönként megcsörgethessék a bilincset a szocialisták feje felett, mivel így tartják szinten saját fanatikusaik adrenalin-szintjét”. Hangot adott annak a véleményének is, hogy a kormányoldalnak nem érdeke egy valódi elszámoltatás, mert az azzal fenyegetne, hogy egy kormányváltás után “a fideszes oligarchákat is el fogják számoltatni”.

Nyilvánvaló, hogy az elmúlt húsz év politikai elitjét, “a demokratikus kartellt olyan közös bűnök tartják össze, amelyek nevetségessé tesznek részükről minden elszámoltatási ígéretet” – jelentette ki.

“A Fidesz elszámoltatási politikája megbukott, Orbán Viktor egyszerűen bepalizta 2010 tavaszán a Hagyó-, a Zuschlag- és más ügyektől megcsömörlött választókat, most már csak az a kérdés, hogy mikor számol el Budai Gyula a kormánybiztosi munkájával” – mondta Schiffer András.

Az LMP viszont egy olyan antikorrupciós programot kíván megvalósítani 2014-től, amely a jövőre nézve, rendszerszerűen csökkenti a korrupciós nyomást a politikán – közölte.

Pénteken bizonyítottság hiányában megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben. Öt ember ellen ugyanakkor vádat emeltek.

Keresztes Imre főügyész arról tájékoztatta az MTI-t, hogy bár a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja Gyurcsány Ferenc vonatkozásában fennállt, ugyanakkor “nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a cseréről hozott döntésben, mint ahogy az eljárásának a célját sem”.

MTI

Címkék: ,


Sporthírek