Kiállítás

2020.03.19. 12:58

Csodás értékek környezetünkben

Hajdúnánoson nyílt a hagyományainkat bemutató kiállítás, majd vándorútra kel a tárlat.

Fotó: Fekete Andrea

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület munkáiból nyílt vándorkiállítás március 12-én a Kéky Lajos Művelődési Ház galériájában. A 150 tagot számláló 37 éves megyei egyesület 30 alkotójának kollektív kiállításán a hangsúlyt a megye hagyományaira helyezték a tárlat rendezői. Azokat az értékeket állították ki, amelyek a hortobágyi pásztorművészet, a cíviskultúra, valamint a bihari rész örökségeire épülnek.

A kiállított tárgyak egyrészt abszolút hiteles másolatok – mint a szűrrátétesek, a juhászbotok, kampók -, másrészt olyan alkotások, amelyekben újraéled a hagyomány, azaz a XXI. század világába is beilleszthetők.

A kiállítást a Szalmakalap Citeraegyüttes pásztorcsokra nyitotta meg, majd Szólláth Zoltán művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket annak az örömével, mennyi csodás érték látványa érheti a minden nap nyitott szemmel járókat nemcsak az utcákon, tereinken, hanem egy megye népművészeinek munkái kapcsán is. Buczkó József etnográfus örömmel emlékezett vissza diákéveire, amikor a rajz szakja részeként a népművészet tárgyi értékeivel is megismerkedett.

Hubert Erzsébet egyesületi elnök tárlatvezetésen mutatta be a kiállított tárgyakat, majd Terdik Angéla fazekas népi iparművész tartott mesterségbemutatót. A kiállítás a tervek szerint több városban is látható lesz, így Polgáron, majd Tégláson is.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában