Stratégiai megállapodást kötött Debrecenben a város, az egyetem és az IT Services Hungary

Akt.:
Stratégiai megállapodást kötött Debrecenben a város, az egyetem és az IT Services Hungary
© Fotó: Matey István
Debrecen – Háromoldalú, stratégiai megállapodást kötött egymással a debreceni önkormányzat, a Debreceni Egyetem (DE), valamint az IT Services Hungary (ITSH), amely a térség egyik legjelentősebb munkaadója. A megállapodással közel tízéves együttműködés folytatásáról döntöttek – jelentették be a megállapodás aláírói hétfőn sajtótájékoztatón.

Papp László, Debrecen polgármestere felidézte: az ITSH volt az első vállalkozás 2007-ben, amely a városba települve új foglalkoztatási szektort teremtett. Az SSC (üzleti szolgáltató központok) szektor ma már több mint 3300 embernek ad munkát a hajdú-bihari megyeszékhelyen – tette hozzá megjegyezve, hogy ezen a területen 1900 dolgozójával az ITSH a legnagyobb foglalkoztató a városban.

Fontos feladatnak nevezte a polgármester, hogy a gazdasági igényekhez igazítsák az oktatást is a városban. Elmondta: egy év alatt három német nagyvállalat döntött úgy, hogy Debrecenben fektet be, ezért úgy döntöttek, hogy előbb a Dózsa György úti általános iskolában, majd a 2018-19-es tanévtől a helyi Csokonai gimnáziumban német kéttannyelvű képzést indítanak.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) kancellárja hozzátette: az infokommunikációs technológiai nagyvállalat debreceni telephelyével kialakított együttműködés 2009-ig nyúlik vissza, azóta működik az ITSH kihelyezett tanszéke az egyetem informatikai karán, s ekkorra tehető a germanisztika intézettel közös munka kezdete is.

Az azóta eltelt időszakban – a szakmai tárgyak oktatásában való részvételen túl – ösztöndíjprogramok támogatásával, egyetemi állásbörzéken és szakmai napokon való aktív részvétellel, szakdolgozati témák mentorálásával, szakmai gyakorlatokkal és gyakornoki programokkal is támogatta a vállalat az egyetemen zajló munkát – fűzte hozzá.

Ollárné Riedl Katalin, az ITSH pénzügyi területekért felelős ügyvezető igazgatója kifejtette: a Deutsche Telekom család teljes jogú tagjaként fejlődő, globális ügyfeleknek globális szolgáltatásokat nyújtó ITSH számára Debrecen komoly versenyelőnyöket tud nyújtani, egyebek mellett a magasan képzett munkaerő folyamatos biztosításával.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: a cég idei árbevétele 165-170 millió euró, várható adózás előtti nyeresége mintegy 15 millió euró.

Mészáros Mariann HR-igazgató hozzátette: Magyarországon négy telephelyen – Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden – összesen 4400 dolgozót foglalkoztatnak, 25 százalékuk a Debreceni Egyetemen végzett, míg a hajdú-bihari megyeszékhelyen foglalkozatott 1900 dolgozójuk 80 százaléka Debrecenben szerzett diplomát.

Az elkövetkező években további 260 új munkahely létesítését tervezik Magyarországon – jegyezte meg a HR-igazgató.

– MTI –