Strasbourgi bírák: a holokauszttagadást és az antiszemitizmust nem védi a nemzetközi egyezmény

Brüsszel – A holokauszt tagadását és az antiszemita előadásokat nem védi az Emberi Jogok Európai Egyezménye – döntött kedden egy francia előadóművész, Dieudonné M’Bala M’Bala ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Dieudonnét Franciaországban marasztalta el a bíróság etnikai, nemzeti, faji, vallási közösség ellen elkövetett becsületsértés miatt. Egy 2008-as előadása végén ugyanis egy ismert holokauszttagadót hívott fel a színpadra, akinek egy “a fény ruháját”, valójában a haláltáborokra jellemző, a zsidó feliratot tartalmazó, sárga csillaggal ellátott csíkos pizsamát viselő színész a “szalonképtelenség és pofátlanság díját” adta át. Az “elismerés” egy három ágú gyertyatartó volt, melynek mindegyik ágára egy-egy almát tűztek.

Dieudonné azért fordult a strasbourgi bírósághoz, mert úgy vélte, hogy a francia bíróság megsértette az önkifejezéshez fűződő jogát, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezménye garantál. A bírák szerint viszont a beadvány nem elfogadható, ezért elutasították, a döntés pedig végleges, fellebbezésnek helye nincs.

“A bíróság arra a megállapításra jutott, hogy Dieudonné M’Bala M’Bala ki akarta forgatni az egyezmény vonatkozó passzusát, olyan célokra használva a véleménynyilvánítás szabadságát, melyek összeegyeztethetetlenek az egyezmény betűjével és szellemével, és ha ezt elfogadta volna, az az egyezmény által garantált jogok és szabadságok pusztulását segítette volna elő” – indokolta döntését a bíróság.

A strasbourgi bírák szerint a sértő megnyilvánulás ugyanis már nem tekinthető szórakoztatásnak, sokkal inkább politikai rendezvényre emlékeztetett, amely a művészi előadás ürügyén és leple alatt a holokauszttagadást támogatta, az ismert holokauszttagadó szerepeltetésével, és a meggyilkolt zsidók meggyalázásával azáltal, hogy egy olyan emberrel hozták az áldozatokat összefüggésbe, aki tagadja a népirtást.

“A bíróság szerint ez nem olyan előadás, mely legyen akár szatirikus vagy provokatív, a véleménynyilvánítás szabadságát megillető védelem alá esik, hanem valójában a gyűlölet, az antiszemitizmus és a holokauszttagadás támogatásának megnyilvánulása” – érvel a bíróság, hozzátéve: ez művészi előadásnak álcázott nyílt és hirtelen támadással ér fel, és olyan ideológiáknak adott teret, melyek ellentétesek az Emberi Jogok Európai Egyezményének értékeivel.

– MIT –
hirdetés