Magyarország

2008.03.03. 13:04

Felfüggesztették a Tubesre tervezett radarállomás építési engedélyének végrehajtását

<p>Budapest - A Fővárosi Ítélőtábla - több civil szervezet és a pécsi önkormányzat kezdeményezésére - felfüggesztette a Tubes-tetőre tervezett radarállomás hatályos építési engedélyének végrehajtását.</p>

A Honvédelmi Minisztérium meglepőnek tartja a döntést, de tudomásul veszi azt - áll a tárca hétfői közleményében.

A honvédelmi miniszter 2007. június 20-án helybenhagyta a tubesi radar építési engedélyét, amely így akkor jogerőssé vált. A minisztérium azonban nem kezdte meg az építkezést, még akkor sem, amikor a Fővárosi Bíróság tavaly október 15-én elutasította a Tubes-tetőre tervezett építkezés végrehajtásának felfüggesztésére irányuló kérelmeket - olvasható a tárca közleményében. Ezt a bírósági határozatot egyébként civilek és az önkormányzat megtámadta, így került az ügy az ítélőtáblára.

A tárca közleménye hozzáteszi: a Fővárosi Ítélőtábla legutóbbi döntése az építkezés azonnali végrehajthatóságára vonatkozik, viszont nem hatálytalanítja a kiadott építési engedélyt, amely így továbbra is érvényes. Civilek egyébként megtámadták magát az építési engedélyt is, erről a Fővárosi Bíróságon, 2008. május 9-én kezdődő eljárásban születik majd végső döntés.

A Tubes-tetőn a korszerű 3D radar, a radartorony, a kiszolgáló épület és az egyéb kapcsolódó építmények megépítése az eredeti feltételekkel csaknem 900 millió forintba került volna. A Fővárosi Ítélőtábla döntése következtében a beruházás a tervezett határidőre nem valósítható meg, ezért a magyar államnak csaknem 1,2 milliárd forint kártérítést kell fizetnie a radar szállítójának, és továbbra is fenn kell tartania az elavult radar-rendszert a Dunántúlon. Az elavult berendezések üzemeltetése, karbantartása és kiszolgálása 35 milliárd forint további kiadást jelent majd az adófizetőknek - áll a tárca közleményében.

A minisztérium jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen mobil radareszközökkel lehet ideiglenesen biztosítani a Magyar Köztársaság légterének védelmét, a civil- és a katonai légi közlekedés biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!