Startolt az újabb határvadász-képzés Debrecenben

Startolt az újabb határvadász-képzés Debrecenben
© Fotó: Matey István
Debrecen – 22 leendő határvadász kezdte meg tanulmányait a megyében.

Ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a Sámsoni úti kiképzési központban a leendő határvadász fiatalok – köztük egyetlen hölggyel – a szolgálati elöljáró, dr. Bak Sándor ezredes, az ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője jelenlétében. A rendezvényen részt vett továbbá dr. Lingvay Csaba ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, és Lövei László ezredes, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium oktatási igazgató-helyettese.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Akik sikeresen pályáztak, és a felvételi követelményeknek megfeleltek, munkavállalói jogviszonyt létesítettek a Készenléti Rendőrséggel. A hallgatók a következő 6 hónapban moduláris képzésben vesznek részt, majd az őr-járőrtárs rész-szakképesítés megszerzése után májustól a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályai állományában, járőrvezető irányítása mellett őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak végre. A képzésben résztvevők tanulmányaik első két hónapjában a „Rendvédelmi alapfeladatok” tanulmányi modult teljesítik. Fő célkitűzés a rendőri szolgálat ellátásához szükséges kompetenciák kialakítása és fejlesztése.

Országosan 7 helyszínen, összesen 189 fő kezdte meg a határvadász-képzés negyedik ütemét, mint hallhattuk, sikeres és eredményes volt a toborzás, amit folytatnak tovább.

HBN


A jelentkezésről

A Kormány 2016. augusztus 10-én döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fővel történő bővítéséről, melynek megvalósításaként a korábbi határrendészeti igazgatóság mellé egy újabb határrendészeti igazgatóságot állítottak fel, a határvadász bevetési osztályok száma hétről tizenötre bővül.

Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött meg, jelentkezni a rendőrség Facebook és Twitter oldalán, emailben, telefonon, illetve valamennyi rendőri szervnél lehet. A felvételi eljárás első szakaszában a fizikai, pszichikai és egészségügyi vizsgálatok zajlanak. Ezt a pályaalkalmassági beszélgetés követi, majd a Nemzeti Védelmi Szolgálat életvitel ellenőrzésével zárul az eljárás.

A határvadász-képzésre folyamatosan lehet jelentkezni, a pályázatokat mindaddig várja a rendőrség, amíg a 3000 fős létszámkeret erre lehetőséget biztosít. A folyamatos toborzás eredményeként, gördülő rendszerben, ütemezetten indulnak a képzések.

A 2017. március 2-ai országos adatok alapján 2016. augusztus 25. óta összesen 2770 fő nyújtott be a határvadász-képzésre pályázatot.

A képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, munkabérük bruttó 161 000 forint/hó. A második hónap végén – sikeres vizsgát követően – 12 hónap próbaidő kikötésével a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek, őrmesteri rendfokozatba. Alapilletményük bruttó 220 300 forint/hó. A feltételek teljesülése esetén jogosultak nyelvvizsga, éjszakai és készenléti pótlékra, illetve a túlszolgálat megváltására pénzben vagy szabadidőben. Jogosultak a hivatásos állományt megillető élet- és baleset-biztosítási szolgáltatást díjmentes igénybevételére is. Béren kívüli juttatásként – többek között – évi 200 000 forint értékben cafetéria juttatásra, lakhatási támogatásra vagy albérleti díj hozzájárulásra, indokolt esetben szálló vagy garzon elhelyezésre, évente ruházati utánpótlási ellátmányra, munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésre, egészségügyi ellátásra, kedvezményes utazási- és mobiltarifa igénybevételére nyílik lehetőségük.