Start-up konferencia az egyetemen

Start-up konferencia az egyetemen
Start-up konferencia az egyetemen - © Fotó: Matey István
Debrecen – Téved, aki azt hiszi, meggazdagszik csupán a jó ötletek termeléséből és „eladásából”.

Az ötlet értéke kerek szám, ám a legtöbb ötlet értéke a legkerekebb szám, azaz nulla – mondta Bor Gergely, a Magyar Startup Közösség Facebook-csoportjának alapítója kedden a Debreceni Egyetemen „Start-up Debrecen” címmel rendezett konferencián.

Kifejtette: a kreativitás az új vállalatok alapja, de téved, aki azt hiszi, meggazdagszik csupán a jó ötletek termeléséből és eladásából. Reálisabban gondolkodik, aki úgy véli, kitalál egy olyan technológiai újítást – terméket vagy szolgáltatást –, amelyre a nemzetközi szinten szükség lehet, aztán jön 6-7 év csendes, kemény munka, és csak ezután térül meg jelentősebben a befektetett energia – hangsúlyozta. Jó példa hazánkban a Prezi, a LogMeIn vagy a Ustream. Bor Gergely a Debrecenből indult Stock exchange-et és Hamza Pétert emelte piedesztálra.

A rendezvényen közel 200 hallgató, kutatók és vállalkozók vettek részt. A Tudás- és Technológia Transzfer Iroda szervezésében előadások hangzottak el a hazai start-up ökoszisztéma építéséről, amelyben a 2013-as év fordulatot hozott. Sorra jelentek meg az inkubátor programok, és országszerte start-up közösségek alakultak. Dr. Szilvássy Zoltán rektor előadásában hangsúlyozta: az egyetemen tíz éve elkezdődött folyamatnak köszönhetően Debrecenben egy nemzetközileg is jelentős egyetemi-vállalati-városi együttműködési rendszer alakult ki.

HBN–HaBE