Helyi gazdaság

2016.09.27. 09:51

Egységes minimálbér. Ez már a vég?

Debrecen - A Naplónak nyilatkozó vendéglátósok és taxisok komoly fenntartással fogadják az ötletet.

Debrecen - A Naplónak nyilatkozó vendéglátósok és taxisok komoly fenntartással fogadják az ötletet.

Álomszerű bérminimumot hozna Magyarországon, ha valósággá válna az a belga elképzelés, miszerint az átlagkereset 60 százalékára nőhetne az összes uniós tagállamban a minimálbér. A Napló olyan helyi vállalkozókat kérdezett az ötletről, akiknek az ágazatában hagyományosan jellemző a minimálbéres foglalkoztatás, így nem csoda, hogy az érintettek finoman szólva is fenntartással fogadták a magyaroknál sokszorosan jobban élő belgák ötletét.

Jól hangzik

A jelenlegi magyar bruttó minimálbér 111 ezer forint, ami a 240 ezer forintos átlagbérnek a 45,8 százaléka. Ha tehát az Európai Unió valamennyi országában az átlagbér 60 százalékára kellene emelni a legkisebb kötelezően adandó bért, az itthon azt jelentené, hogy 111 ezerről 144 ezer forintra emelkedne a minimálbér összege. Az érintettekre persze nyilván ráférne az emelés, hiszen a magyarországi minimálbér nettója (73 ezer 150 forint) még mindig mélyen alatta van a létminimumnak. Sokan örülnének, ha azt tapasztalnák, hogy 95 ezer 838 forint lapulna hó végén a borítékjukban, hiszen ez nem kevesebb, mint 22 ezer 668 forint különbséget jelentene a munkavállalói zsebek számára. A kérdés csupán az, hogy ilyen drasztikus mértékű béremelést képesek lennének-e kigazdálkodni a vendéglátásban, a fuvarozásban, a mezőgazdaságban vagy éppen az élelmiszeriparban dolgozó vállalkozások.

Ne hasonlítsák megint össze a körtét az almával… (Barabás Zoltán)

Ugyan, miből?

Barabás Zoltán, a debreceni Fanny Line Kft. tulajdonosa meg van győződve arról, hogy az egységes uniós minimálbér mellett sok vendéglátós azonnal lehúzhatná a rolót. – Most beszéltem egy pécsi kollégával, aki már arra panaszkodik, hogy feléjük az éttermek egymás után zárnak be, mert nincs ember, akivel dolgozzanak. Talán nem kell mondanom, hogy mennyire munkaerőigényes ágazat a vendéglátás. Az árréstermelő képessége egyre szűkül, alig van a munkánknak hozadéka. A munkaerőhiány miatt hovatovább ott tartunk, hogy zsarolják a tulajdonosokat a szakemberek, hazai viszonyok között irreális béreket követelve. Jó lenne, ha az EU-képviselők belátnák végre, hogy egy fejlett nyugat-európai és egy feltörekvő kelet-európai országban egészen más viszonyok között és más paraméterek mellett működik a vendéglátás. Míg a németek vagy a franciák hét közben is gond nélkül étterembe járnak reggelizni és ebédelni, nálunk étterembe járni ilyen jövedelmi viszonyok mellett továbbra is luxus. Idehaza a fiatalok és a családi rendezvények tartják el még úgy, ahogy a szakmát. Ha azonban egy kalap alá vesznek mindenkit az EU-ban, abból megint nem mi fogunk jól kijönni – fogalmazott az ismert debreceni vendéglátós vállalkozó.

Emeljék a munkabért, de csökkentsék a járulékokat! (Tisza Tibor)

Rendben van, de…

Tisza Tibor, a Főnix Taxi ügyvezetője az ötlet hallatán úgy reagált, hogy „rendben van, emeljék a minimálbért, de akkor a tb-járulékot hasonló arányban vigyék le, különben tönkremegyünk”. Szavai szerint így is 40-50 százalék az elvonás a munkabéreken. – Nem szabad elfelejteni, hogy a minimálbér emelésének vannak következményei, hiszen természetesen ezzel arányosan a járulékok is nőnek, ami a munkaadó és a munkavállaló számára is teher. Ezért Magyarországnak csak akkor szabad ilyesmire rábólintani az EU-ban, ha az adópolitikában van mód valamiféle kompenzációra. Mi egyébként szívesen adnánk több pénzt a nálunk dolgozó alkalmazottaknak, de ezt a plusz pénzt ki is kell termelni. Hogyan, mikor már így is vérre menő küzdelem megy minden utasért – mondta.

Erdélyi Zoltán, a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója büszke arra, hogy náluk sikerült elérni, hogy senki ne minimálbéren legyen bejelentve, de az ágazatban szerinte sincs tartalék és bizony általános a minimálbéres foglalkoztatás. Úgy gondolja, hogy ha drasztikusan emelnék a minimálbért, akkor az összes többi bérkategóriát is ehhez kellene igazítani. Ez nyilván dominóelvet indítana el és cégek dőlhetnének be országszerte tömegesen.


A papír mindent elbír

Nem vitatom, hogy a minimálbért is emelni kell, de ez nem történhet diktátumszerűen úgy, hogy valakik Brüsszelben kitalálják és a tagállamoknak nem hagynak felkészülési időt – reagált a felvetésre Bárány László, a Master Good Kft. ügyvezetője. A piacvezető baromfiipari cég igazgatója úgy véli, hogy ha a szalag mellett dolgozó betanított munkások minimálbérét 30 százalékkal emelnék, az intézkedés tovagyűrűzne a bruttó 200-250 ezer forintos bérkategóriáig. Lehet azt mondani, hogy emeljük a béreket és hulljon a férgese, a bedőlő cégek dolgozói úgyis találnak munkát máshol, de ez a teória is csak papíron igaz. Hiszen az egyik helyen nem annyi és olyan képzettségű munkaerő szabadul fel, ahol és amennyire másutt éppen szükség lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában