Stabil lábakon a jövő költségvetése

Pósán László
Pósán László - © Fotó: Matey István, archív
Debrecen – A következő tanévben lehetőség lesz az iskolákban a differenciált béremelésre.

Más másodszorra tárgyalta a következő naptári év költségvetését tavasszal az országgyűlés. Ezen kívül másik újdonság az új szerkezetű költségvetés, amely különválasztja az állami működést és a beruházási kérdéseket. Az utolsó parlamenti ülés két fontos kérdéséről, a jövő évi büdzséről és az oktatás átalakítására vonatkozó törvényekről adott tájékoztatást dr. Pósán László, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője kedden.

2017-ben nullszaldós lesz a büdzsé, s még az idei szinthez képest is növekmények jellemzik – tudtuk meg. Az oktatásra 271 milliárddal, az egészségügyre 171 milliárddal többet költenek, míg a kultúrától a rendvédelemig szintén magas növekmények jellemzik a rendszert, amit képes a gazdaság kitermelni – mondta a képviselő. Alapvetően személyi juttatásokra, béremelésekre vonatkoznak az előbbi összegek – mondta el a Napló kérdésére Pósán László.

Adókérdésekről is döntöttek; csökkenő adókról és növekvő kedvezményekről számolt be a képviselő. Óvatos tervezéssel, de jövőre is folytatják az áfacsökkentést: az éttermi szolgáltatások áfája és az internet-előfizetések áfakulcsa jövőre 18 százalékosra csökken. A családok támogatása tovább erősödik, gyerekenként 15 ezer forintra nő havonta az adókedvezmény.

Az oktatásügyet mint a viharos gyorsasággal változó tudományt lekövetni nem tudó területet jellemezte a képviselő – így magyarázva, hogy miért van folyton célkeresztben, miért nem lehet sose pontosan tudni, mikor mit tanítsanak. Mint kiemelte, 2017-ben az állam átveszi az eddig kimaradó iskolák működtetését, viszont az egyközpontú, ezáltal lassú és nehézkes intézményfenntartón változtatnak, több mozgástere lesz az iskoláknak.

HBN

Címkék: ,