SS-múzeum nyílt a "Himmler-kastélyban"

A világ első SS-múzeuma nyílt csütörtökön a Németország északnyugati részén található wewelsburgi kastélyban. Az épület, amelyben okkult jelképek is láthatóak, egykor az SS tulajdonában volt, így 1945 óta a neonácik és a sátánisták is gyakran látogattak ide.

A kastély őrházában hétmillió euróból hozták létre a múzeumot, amely a világ első olyan létesítménye, amely kizárólag az 1925-ben Hitler testőrségeként alapított Schutzstaffel (Védőosztag) történetét mutatja be. A látogatók megtekinthetik az egykori egyenruhákat, az SS jelképeit, náci könyveket és elolvashatnak más dokumentumokat. Mindebből kiderül hogyan lett a tízfős őrségből, több mint egy milliós sereg, amely rémséges bűntetteket követett el Európa-szerte. A látogatók most először beleolvashatnak az SS vezetője, Heinrich Himmler naplójába is, és megismerhetik több tucat SS-tiszt életútját.

Hannovertől délre található Wewelsburg kora-középkori kastélya, amelyet 17-ik században átépítettek maga is fontos szerepet játszott az SS történelmében. 1934-ben, a náci párt hatalomra kerülése után kényszermunkásokkal újra át akarták építeni a várat, hogy ott egy SS akadémiát létesítsenek. Himmler tervei később még ambiciózusabbá váltak: a “végső győzelem” után itt akarta felépíteni az SS fővárosát. A háború kezdete után azonban az építkezés leállt, és a vár az SS legfelső vezetésének gyülekezőhelye lett. Igaz, összesen csak két ilyen találkozó volt.

Himmler bizarr átalakításainak egyike egy kör alakú kripta létrehozása volt. Ennek közepén egy örök láng égett, a plafonra egy hatalmas horogkeresztet festettek, a falban elhelyezett lyukakban pedig 12 talapzat állt. A kripta miatt többen úgy gondolták, hogy Himmler úgy találkozott itt 12 vezető tábornokával, ahogy a középkor legendás Arthur királya fogadta a lovagokat a kerekasztalnál. A kiállítást szervező egyik történész szerint azonban valószínűbb, hogy a talapzatokon szobrok álltak, pogány rituálékra Moritz Pfeiffer szerint nincs bizonyíték.

A kastélyt övező mítosz mindenesetre elegendő volt ahhoz, hogy történészek mellett idevonzza a neonácikat és a sátánistákat is. A helyi városvezetés ezért a múzeum megnyitása után is fenntartja magának a jogot ahhoz, ahogy fogalmaztak “kidobják” a nemkívánatos vendégeket.

A múzeum egyébként emléket állít annak a 3900 embernek is, akiket a kastély közelében létesített koncentrációs táborban tartottak fogva. Egyharmaduk életét vesztette.

– Független Hírügynökség –