Sporttörténelmi meccs előtt a Gladiátorok!

Egy korábbi válogatón (balról jobbra): Roják Richárd, Harsányi Tamás, Illés Roland, Mózes Dániel
Egy korábbi válogatón (balról jobbra): Roják Richárd, Harsányi Tamás, Illés Roland, Mózes Dániel - © Fotó Makranczi László
Debrecen – A magyar amerikaifutball-válogatott története első összecsapására készül szeptember 27-én Budapesten, Csehország ellen. A keretben a Debrecen Gladiators játékosai is benne vannak, és akár pályára is léphetnek.

Nemzeti csapatunk több heti felkészülést követően mutathatja meg élesben, hogy mit tanult Lee Hlavka szövetségi kapitánytól és edzői stábjától. Az elmúlt egy hónapban két keretszűkítésen is átesett a válogatott, amely után csak a legjobbak kaphatnak esélyt, hogy bizonyítsanak a címeres mezben. Az idei Divízió II-győztes Debrecen Gladiators-ból két jelenlegi játékos, Roják Richárd és Harsányi Tamás is átesett a rostán, mellettük a cívisvárosiak egykori védője, Mózes Dániel is ott lehet a vasárnapi csehek elleni összecsapáson. Érdekesség még, hogy a védelem koordinátora az a Karim Trabelsi, aki a Gladiators egyik alapítója és korábbi vezetőedzője.

Azt láttam a játékosokon, hogy nagyon élvezték az elmúlt hetek edzéseit – mondta Lee Hlavka szövetségi kapitány. – Mindannyian megértették, hogy mennyire fontos a hazájukat képviselni az első válogatott meccsükön. Emiatt is nagyon nehéz volt kiválasztani, hogy kik maradjanak bent a keretben. Úgy gondolom, hogy a csehek elleni mérkőzés elején nagy előny lesz számunkra, hogy az ellenfél nem ismer minket, hiszen nem tudnak belőlünk felkészülni. Nálam mindig is a győzelem volt az alapvető elvárás. A támadósornak az elejétől a végéig jól kell játszania és remélem, hogy a védelem is keményen állja majd a sarat.

A Csehország elleni felkészülési mérkőzést követően október 10-én Magyarország Szerbiával játszik Belgrádban, hogy kijusson a B-csoportos Európa-bajnokságra. A csehek elleni találkozó szeptember 17-én lesz Budapesten 15 órától a BVSC-Stadionban. Azonban az összecsapás helyszíne változhat az esős időjárás miatt, amelyről a Magyar Amerikai Futball Szövetség honlapján (mafsz.org), illetve facebook-oldalán részletesebben is tájékozódhatnak
Fotók: Makranczi László

– Debrecen Gladiators –

Játékosaink mondták a válogatottról

Harsányi Tamás (linebacker): Örülök, hogy a válogatott tagja lehetek, mindig is ez volt a célom, hogy a legjobbakkal játszhassak együtt. Nagyon jók a többiek, ezért minden edzésen ki kell adnom magamból a maximumot. Az edzések kemények, pörgősek sokféle feladattal, hogy fel tudják mérni pontosan a képességeinket. Úgy érzem, a csapat egyre összeszokottabb mindenki kezdi megismerni a másikat, vannak még kisebb nagyobb hibák, de folyamatosan javítunk rajta. Az edzések nagyon sokat segítenek a fejlődésemben, mivel külön edző foglalkozik velünk, végig figyelnek minket, illetve kijavítanak, ha kell. Emellett lehet tanulni még a tapasztaltabb játékosoktól is. Mind a csehek, mind a szerbek válogatott formájában régebb óta működnek, sokkal tapasztaltabbak is ez által. Mindkét meccs nagyon kemény lesz, de ha mindenki a saját képességének megfelelően játszik, én hiszem, hogy megverhetjük őket.

Mózes Dániel (linebacker): Az edzések kemények, mindenki nagyon hajt és odateszi magát. Nagyon sok tehetséges játékos van, fiatalok, idősebbek vegyesen. Magas szinten kell teljesíteni folyamatosan. A hazautazás Londonból elég fárasztó. Két hónapja költöztünk ide a családommal. Komoly szervezést igényel, hogy haza tudjak menni az edzésekre. De amikor szabad vagyok, ott vagyok, hogy segítsek és fejlődjek. Nem minden alkalommal tudok azért ott lenni, de mindent megteszek, ami lehetséges. A legfőbb célom, hogy megverjük a szerbeket és kijussunk az Eb-re! Természetesen stabil kerettagként! Kemény mérkőzésekre számítok. Jó csapatunk van, sokat dolgozunk, az edzők sokat segítenek a felkészülésben. Összességében nagy csatákat várok, de nincs semmi kétség afelől, hogy mind a csehek ellen, mind a szerbek ellen a győzelem a cél. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy külföldi bajnokságokban is játszhatok. A maximumot kell nyújtanom és harcolnom kell minden edzésen.

Roják Richárd (futó): Amikor 14 évesen elkezdtem az amerikai focit, már az első gondolatok egyike az volt, hogy egyszer válogatott szeretnék lenni. Később voltak tervek, hogy junior szinten lesz, de nem lett és maradt a felnőtt, és most itt vagyunk, a cél elérhető közelségbe került. De még mindig sok munka van hátra! Ahhoz viszont, hogy ott legyek a végső elszámolásnál a maximumot kell nyújtanom, ki kell javítani a hibákat és figyelni az edzőkre, hogy a legtökéletesebb legyen minden, amit csak csinálok. Az edzések pörgősek, tempósak, mindenki hajt és a legjobb teljesítményét nyújtja. Az edzők is lelkesek és ösztönöznek mindannyiunkat. Az offense egyre összeszokottabb, egyáltalán nem zavaró, hogy különböző csapatoktól vagyunk sőt, még jobb teljesítményre ösztönöz. Jó érzés minden héten azért utazni, hogy edzhessünk. Én a lehető legjobb teljesítményt akarom nyújtani. Eddigi legjobb formámat szeretném hozni életem eddigi legfontosabb, legnagyobb presztízsű meccsén és persze megmutatni az edzőknek is, hogy jó választás vagyok a keretbe. Két kőkemény meccset várok. A csehek ellen itt lesz a támogató közönség, akiknek mindenképpen maradandót kell nyújtanunk. A szerbek ellen komoly tétje van a mérkőzésnek, tehát a legjobb formánkban kell pályára lépnünk, ami nem lesz könnyű.