Sporttörténelmet írt a debreceni íjász!

Akt.:
Orosz Viktor
Orosz Viktor - © Fotó: World Archery
Debrecen – Pályaíjászatban senki nem ért még el egy ennyi eredményt, ráadásul igen rövid idő alatt! Orosz Viktor a tavalyi címe mellé idén Európa-bajnoki címet szerzett, és most szabadtéren is megmutatta, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozik.

A múlt hónapban szerzett Európa Kupa-győzelem már jelezte, hogy erre a fiúra érdemes odafigyelni, ma pedig bebizonyította, hogy bátran fogadhatunk rá.

Az íjászat legnagyobb idei ifjúsági versenyén az Egyesült Államokbeli Yanktonban, a World Archery Ifjúsági Világbajnokságán 50 ország 400 versenyzője próbálta elnyerni a világbajnoki címet. A verseny végén 8 egyéni aranyérmet és 12 csapat aranyérmet szereztek a legjobbak. Ifjúsági íjász Világbajnokság kétévente kerül megrendezésre, Magyarországot egyetlen íjász, a debreceni Letizia SC versenyzője, Orosz Viktor képviselte.

Viktor a 40 fokos melegben, szokatlanul erős szél ellenére második helyen rangsorolt a kvalifikációs fordulón. A csütörtöki kieséses fordulókra csupán 10-14 fok, egész nap szakadó eső, és gyakran viharossá erősödő szél biztosította a verseny hátterét az 50 méteres távon. Kevesen tudtak felülkerekedni ezeken az extrém körülményeken, azonban Viktor elképesztő magabiztossággal gyalogolt végig a mezőnyön. Először a guatemalai Carrillót győzte le 137-125 arányban, majd az ukrán Goncharov következett, őt 144-128 arányban múlta felül. A legjobb négy közé jutásért a Dél-Afrikai Köztársaságból érkezett Brink ellen 140-136-os győzelemmel vezetett az út, majd a brit Howse következett az elődöntőben. Viktor számára ő sem jelentett akadályt, sima 141-134-gyel, fölényesen jutott a szombati aranydöntőbe.

Viktor ellenfele a török Maras Serdar Bortay volt. A magyar íjász újabb fölényes győzelemmel, 145-135-re nyerte meg az aranyat, ezzel megszerezve hazánknak az első szabadtéri, pályaíjász világbajnoki címet!


Fotó: World Archery Fotó: World Archery ©

– Letizia Sportclub –

Címkék: ,hirdetés