Sportolj együtt a kutyáddal!

Akt.:
Ferencz Dezső Teo nevű kutyájával agility bemutatót tart Fotó: Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége
Ferencz Dezső Teo nevű kutyájával agility bemutatót tart Fotó: Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége
Nyíregyháza – Számtalan lehetőség közül választhatunk, ha közös mozgást tervezünk kedvencünkkel.

Ahogy a generációk hozzáállása változik az állattartással kapcsolatban, úgy módosulnak szokásaink a kedvenceinkkel való testmozgás terén is. Korábban nem volt jellemző, hogy a gazdik kedvtelésből vitték volna sétálni kedvenceiket, és inkább tekintettek rájuk haszonállatként, mint családtagként. Az elmúlt évtizedek ezen a téren is újítást hoztak, manapság annyiféle kutyával űzhető sport közül válogathatunk, hogy csak kapkodjuk a fejünket az elnevezések hallatán. Ez történt Ferencz Dezső kutyatulajdonossal is, aki mindössze négy évvel ezelőtt ismerkedett meg az agility kutyasporttal, az azóta eltelt időszakban pedig nagyon szép eredményeket ért el Teo és Turbi nevű társával is.

A közös időtöltés megerősíti a kapcsolatot a kutya és gazdája között.” Ferencz Dezső

Mi az az agility?

A kutyás sportok közül az egyik legnépszerűbb mozgásforma, ahol a gazdának és a kutyának is egyformán meg kell küzdenie a sikerért. A sport lényege az, hogy kutya és gazdája egy akadálypályán mennek végig, ahol az ebek az ember utasítása alapján futnak, bújnak vagy ugranak át egy akadályt, lehetőleg minél rövidebb idő alatt. Leginkább a lovas díjugratáshoz lehetne hasonlítani.

– Mindenképpen szerettem volna még egy alternatívát a szokványos sétáltatáson kívül, lehetőleg olyat, amiben én is aktívan mozoghatok. Így találtam rá 2014-ben az agilityre, amit Babicz Csabának, aki a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége Nyíregyházi Önálló Jogú Szervezetének (MEOE) az elnöke, illetve Papp Dóra, agility versenyzőnek köszönhetek – emlékszik vissza Ferencz Dezső, agility bajnok.

– Turbival, Jack Russel-terrier jellegű kutyámmal kezdetben csak futottunk, és amikor már szépen tudott mellettem rohanni, váltottunk a komplexebb feladatokra. Egy felépített pályán nemcsak fizikailag, de szellemileg is megterhelő végigmenni ebnek és embernek egyaránt – meséli élményeit a versenyző.

Csavaros feladatok

Egy átlagos agility pálya a következő elemekből épül fel: alagút, palánk, hinta, palló, asztal, szlalom, ugró akadályok és kukac. – A versenyben három szintkategóriát különböztetnek meg, ezek az A1, A2 és A3. A szintlépéshez különféle kritériumoknak kell megfelelni, például hibátlan futamokat kell teljesíteni, magasabb minősítésnél azonban már a dobogós helyezések száma is szempont. Ha egy kutya túl sok hibát ejt vagy rossz akadályra fordul, kizárják a versenyből – mondta el Dezső.

Több mint három évvel ezelőtt született meg a másik kutyája, Teo, aki egy Jack-Russel és fox terrier keverék. Jelenleg mindkét négylábújával A1-es minősítési szinten állnak, tavasszal Gyulán, az „agility fővárosában” megrendezett XXII. Medivid Agility Kupa és XIII. ParAgility Kupán Teoval a második helyen végeztek, míg Turbival a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

– Jövőbeni céljaim között szerepel, hogy a városban és megyeszerte is minél több emberhez juttassam el és szerettessem meg az agilityt. Szuper lenne összehozni egy sportos csapatot az egyesülettel, illetve szeretnék bekerülni a kutyáimmal az A2 minősítésbe is.

– Gulyás Emese –


Kutyás sportok a világban

Sokan versenyeztetik kedvenceiket ilyen-olyan műsorszámban vagy versenyen. Kiváló alkalmat teremtenek ezeknek a hobbiknak az olyan kutyával végezhető sportok, mint a dogdancing, amikor eb és ember közösen egy táncprodukciót mutatnak be. Atlétikai versenyhez hasonlít a flyball, amikor a kutyáknak négy ugróakadályt kell leküzdeniük, megszerezni a labdát és visszavinni a kiinduló pontra.

Az északi népek a szánhúzást részesítik előnyben, míg a terelőkutyák versenyén a kutyák a felvezető utasításai alapján terelik a juhok egy csoportját karámokkal, kapukkal és kerítésekkel kijelölt pályán.